20 Ιανουαρίου 2010

Αντίλογοι για τις επιλογές της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας

Η τοποθέτηση του κου Καλτσή

Αγαπητοί/ές ,
θα ήθελα να σας απασχολήσω για λίγα λεπτά της ώρας με αφορμή το ηλεκτρονικό μήνυμα της κ Παπαδοπούλου, απευθυνόμενος σε σας με την ιδιότητά μου ως μέλους και εθελοντή της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας (ΕΟΕ). Δε θα έμπαινα στη διαδικασία να σας απασχολήσω με τις απόψεις μου αν δεν παρατηρούσα ότι η σε πρώτο χρόνο δικαιολογημένη κριτική της κ. Παπαδοπούλου για την φαινομενική παλινωδία της ΕΟΕ από τις θέσεις της για τη χωροθέτηση των αιολικών πάρκων, δεν καταλήγει πλέον να κινείται στα όρια της εμπάθειας και της προκατάληψης.
Όπως ανέφερα, σε πρώτη φάση θεώρησα δικαιολογημένη την κριτική της κ. Παπαδοπούλου, κριτική άλλωστε που ασκήθηκε από αρκετά μέλη της ΕΟΕ σε συζητήσεις εντός της οργάνωσης. Δε θα μπω εδώ στη διαδικασία να αναπτύξω την ουσία και τα αποτελέσματα των συζητήσεων, οποιοσδήποτε μπορεί να ζητήσει εξηγήσεις από την ίδια τη διοίκηση της Οργάνωσης και να κρίνει αν τις θεωρεί ικανοποιητικές ή όχι. Όπως και να έχει, είναι αλήθεια ότι η συγκεκριμένη κίνηση της ΕΟΕ προκάλεσε εύλογα συζητήσεις.
Από εκεί, όμως, μέχρι τα συμπεράσματα που εξάγει η κ. Παπαδοπούλου παρακάτω στο μήνυμά της υπάρχει μία τεράστια ανακολουθία.
Η κ. Παπαδοπούλου εγκαλεί την ΕΟΕ ότι έχει «ολοφάνερες προθέσεις να είναι μέσα στο παιχνίδι των Μελετών – με το αζημίωτον βεβαίως- εφόσον αυτά χωροθετούνται μέσα στις σημαντικές περιοχές για τα πουλιά και τις ΖΕΠ». Επ’ αυτού έχω να επισημάνω τα εξής:
Η ΕΟΕ έδωσε στη δημοσιότητα τις Οδηγίες για την Εκπόνηση Ειδικής Ορνιθολογικής Μελέτης ώστε αυτή να είναι προσβάσιμη σε οποιονδήποτε ιδιώτη μελετητή επιθυμεί να αναλάβει μία τέτοια μελέτη. Τι πιο καθαρό και διάφανο από αυτό; Αν ήθελε να παίξει μόνη της σε αυτό το γήπεδο δε θα τη δημοσιοποιούσε ποτέ και θα έλεγε απλά «έχουμε τη μεθοδολογία, δώστε τις μελέτες σε εμάς».
Ας υποθέσουμε ότι το απευκταίο σενάριο κατασκευής αιολικών πάρκων εντός ΖΕΠ και ΣΠΠ γίνεται πραγματικότητα: αυτό αυτόματα θα είναι ένα μεγάλο πλήγμα για την ΕΟΕ. Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα έχει πλέον και λόγους ύπαρξης! Αν επιτραπεί και δια Νόμου (όπως ήδη ίσχυε τον Ιανουάριο 2009) η εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε ΖΕΠ, δεν θα πρέπει και σε εκείνη την περίπτωση να πραγματοποιούνται όσο το δυνατόν πιο αυστηρές Ορνιθολογικές Μελέτες προς την κατεύθυνση της ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στα πουλιά και τους βιοτόπους τους;
Από πότε είναι κατηγορία για μια ΜΚΟ να πληρώνεται για μία Μελέτη; Τυχαίνει μήπως να γνωρίζει η κ. Παπαδοπούλου ότι η ΕΟΕ έχει «κρυφά» έσοδα πέρα από αυτά που καταθέτει ανοιχτά κάθε χρόνο στον ισολογισμό της και έτσι μπορεί να αναλαμβάνει Μελέτες που το προσωπικό και συνεργάτες της θα διεκπεραιώνουν αμισθί;
Είναι καλύτερο να μη διεκδικεί μελέτες για την Ορνιθοπανίδα η πλέον εξειδικευμένη οργάνωση για τα πουλιά και να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση με τις ΜΠΕ που χάσκουν από παντού;
Ειλικρινά δεν μπορώ να αντιληφθώ για ποιο λόγο όλα αυτά είναι επιλήψιμα.
Η κ. Παπαδοπούλου, επίσης, προσπαθεί καλά και ντε να βρει ένα ύποπτο κίνητρο πίσω από την πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών της ΕΟΕ. Μάλλον βλέπει κάτι που 172 επιστημονικές και οικολογικές, τοπικές και εθνικές, οργανώσεις που συνυπέγραψαν τελικά την πρόταση (http://www.ornithologiki.gr/gr/politiki/show_article.php?artID=391&locale=gr) δεν είδαν… Επειδή προφανώς ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε στο μυαλό οποιουδήποτε φορέα διανέμει ένα κείμενο για συνυπογραφή, μάλλον θα πρέπει πάντα να είμαστε κάθε φορά καχύποπτοι για το πώς θέλει να μας χρησιμοποιήσει… Το γεγονός ότι απλά με τη συνυπογραφή ενδυναμώνεται μία θέση-πρόταση πρωτοποριακή για την Ελλάδα και ουσιαστικά την πρώτη και μοναδική τόσο αναλυτική και τεκμηριωμένη πρόταση χωροθέτησης αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, που είναι και η πλέον λογική απάντηση, έχει αποκλειστεί εντελώς από τις επιλογές της κ. Παπαδοπούλου.
Φυσικά κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να υπογράψει τα κείμενα της ΕΟΕ, αν θεωρεί ότι δεν τον εκφράζει ή αν θεωρεί ότι δεν τον καλύπτει η θεματολογία (φυσικό περιβάλλον, προστατευόμενες περιοχές, τοπίο) στα οποία «περιορίζεται» η ΕΟΕ. Αλλά το να θεωρείται η συνυπογραφή σε ένα κείμενο ως «υπαγωγή των «μικρών» οργανώσεων σε κάποια μεγάλη και στραγγαλισμός των διαφορετικών απόψεων κάτω από μια όχι και τόσο ανιδιοτελή και αξιόπιστη (αλήθεια, τι έωλη και συκοφαντική κατηγορία!.) ομπρέλα» είναι μία άποψη που δε στηρίζεται σε καμία λογική βάση. Όλοι οι φορείς γνωρίζουν πολύ καλά τι και γιατί το υπογράφουν και η οποιαδήποτε συνεργασία και συνυπογραφή δε σημαίνει κατάργηση της δικής τους οντότητας, παρουσίας και δράσης. Και επιλέγουν τις όποιες συνεργασίες τους με ανοιχτά μάτια και μυαλά, ορθώς κάνουν σχόλια και κριτική σε ενέργειες που δε συμφωνούν, αλλά δεν προσπαθούν να βρουν εχθρούς εκεί που δεν υπάρχουν.
Κλείνοντας να σημειώσω τα εξής: όλα τα παραπάνω είναι καθαρά προσωπικές απόψεις και σε καμία περίπτωση, φυσικά, δεν αποτελούν «απάντηση» της ΕΟΕ στην κριτική της κ. Παπαδοπούλου. Όποιος θέλει επίσημες απαντήσεις μπορεί να απευθυνθεί απ’ ευθείας στα γραφεία της ΕΟΕ (για επικοινωνία δείτε το site της ΕΟΕ www.ornithologiki.gr).
Ευχαριστώ για το χρόνο σας, δε σκοπεύω να σας απασχολήσω περαιτέρω με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Και η απάντηση της κας Παπαδοπούλου

Αγαπητοί φίλοι,
Χρωστάω μια απάντηση στο μήνυμα του Κου Καλτσή, όχι τόσο για τον ίδιον ή για τους φίλους που με γνωρίζουν, αλλά για εκείνους που δεν είχα την τύχη να συναντήσω μέχρι τώρα και δεν ξέρουν την πορεία και το ποιόν μου.
Ο Κος Καλτσής κάνει μια φιλότιμη προσπάθεια να πείσει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στο να είναι κανείς «και με το λαγό και με τον κυνηγό».
Και ενώ ξεγλιστράει από τις συμπληγάδες της συνθηκολόγησης της ΕΟΕ με τον πολύ ευγενικό χαρακτηρισμό «φαινομενική παλινωδία» (ειλικρινά ανατρίχιασα από την ευαίσθητη αυτή διατύπωση), δεν δείχνει τις ίδιες ευγενικές διαθέσεις και για μένα, αφού, χωρίς να με γνωρίζει, με κατηγορεί για εμπάθεια, προκατάληψη και ...συκοφαντική πρόθεση.
Νομίζω ότι είναι σε όλους εμφανές γιατί ο Κος Καλτσής (Βιολόγος, μέλος και εθελοντής της ΕΟΕ) προσπαθεί να μειώσει την αξία των απόψεών μου...
Είναι λίαν «επικίνδυνες» γιατί προσωπικά δεν παλαντζάρω «μεταξύ λαγού και κυνηγού». Είμαι ξεκάθαρα τοποθετημένη στο πλευρό του «λαγού», χωρίς παλινωδίες και χωρίς οποιοδήποτε προσωπικό όφελος (το αντίθετο μάλιστα)...
Προτείνω στον Κο Καλτσή, να ξαναδιαβάσει το μήνυμά μου πιο προσεκτικά και να βοηθήσει την αποκατάσταση της ΕΟΕ στη συνείδησή μας, ωθώντας την να βγει δημόσια και να αποσύρει την υπογραφή της από το ενδοτικό (αν όχι προδοτικό) κείμενο «των 10». Διαφορετικά, τουλάχιστον στη δική μου συνείδηση θα παραμένει «όχι και τόσο ανιδιοτελής και αξιόπιστη».
Το να ακούμε υπογείως και ψιθυριστά για κριτικές που ασκήθηκαν σε πηγαδάκια, κεκλεισμένων των θυρών ή για συζητήσεις στο «μεταξύ μας», χωρίς να «ανοίξει μύτη», χωρίς ανάληψη ευθυνών, χωρίς έντιμη δημόσια παραδοχή του λάθους, παραπέμπει στα δημοφιλή σκάνδαλα των πολιτικών για τα οποία ποτέ κανείς ένοχος δεν τιμωρείται... Αν υπάρχουν αθώοι και ένοχοι μέσα στις τάξεις της ΕΟΕ να τους μάθουμε κι εμείς και να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Το δόλωμα του Κου Καλτσή περί «κρυφών» εσόδων δεν θα το τσιμπήσω ...για την ώρα. Τέτοια σοβαρά ζητήματα χρειάζονται σοβαρή μελέτη και κυρίως υπομονή...
Για το σχόλιο «Μάλλον βλέπει κάτι που 172 επιστημονικές και οικολογικές, τοπικές και εθνικές, οργανώσεις που συνυπέγραψαν την πρόταση ...δεν είδαν» η απάντησή μου είναι κλασική:
Ένα ολόκληρος πλανήτης πίστευε ότι η γη είναι ακίνητη... Κι όμως κινείται.
Δεν είναι πρωτότυπη αυτή η τακτική απομόνωσης μιας αληθινής φωνής και το κανάκεμα των πολλών. Κορυφαίος στο είδος ο Αλέξανδρος μ’ εκείνο το «πλην Λακεδαιμονίων». Κι όμως... Οι Μήδοι τελικά διαβήκανε...
Αυτό που θα ήθελα να μεταφέρω στους αγωνιστές και μαχητικές κινήσεις αυτής της υπόθεσης είναι το εξής: Είστε ήδη ένα μεγάλο κίνημα και ένα ισχυρό δίκτυο βάσης, με αγνά κίνητρα και δίκαιο αίτημα. Δεν χρειάζεστε ομπρέλες... Λίγη καχυποψία δεν βλάπτει, ιδιαίτερα σε καιρούς διάχυτης διαφθοράς.
Όσο για το «μεγάλο πλήγμα» που θα υποστεί η ΕΟΕ στην περίπτωση κατασκευής ΑΙΟΠΑ εντός ΖΕΠ και ΣΠΠ... και τις αυστηρές Ορνιθολογικές Μελέτες για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων...
...ειλικρινά μου σπάραξε την καρδιά ο Κος Καλτσής...Τόσο σοβαρό πλήγμα, που αντί να ξεσηκώσει μια εκστρατεία κόντρα στην κατασκευή τους, επιμελήθηκε λεπτομερέστατο, αειφόρο οδηγό ανεξάντλητων ορνιθολογικών μελετών.
Ευτυχώς είμαστε πλέον πολλοί οι νηφάλιοι που:
--Δεν θέλουμε Μελέτες πτωμάτων στις τελευταίες φρυκτωρίες της άγριας ζωής της γης μας.
--Δεν θέλουμε άλλους συμβιβασμένους, βολεμένους και εύκαμπτους «οικολόγους» που συλλέγουν συγχωροχάρτια για να μην νιώθουν μοναξιά στην ενοχή τους και αφήνουν τις κερκόπορτες ανοιχτές για τους επενδυτές, τους γραμματείς και φαρισαίους...
--Δεν θέλουμε άλλα παρατηρητήρια σε βιότοπους-νεκροταφεία και πληρωμένο μελάνι για την καταγραφή της εξόντωσης.
--Δεν θέλουμε άλλη φλυαρία, θεωρητικολογία, επιστημονικοφανή μπουρδολογία και πράσινες σχολαστικάντζες των αθηναϊκών γραφείων την ώρα που ξεψυχάει η φυσική ομορφιά ολόγυρά μας.
Θέλουμε ψυχωμένους μαχητές, άγρυπνους οραματιστές, γνήσιους φυσιολάτρες, καθαρούς, ανιδιοτελείς, αδιάφθορους, ανθρώπους.
Ευχαριστώ για την ανοχή και την υπομονή σας
Καλή δύναμη

Ελένη Α. Παπαδοπούλου
Δημοσιογράφος

1 σχόλιο:

  1. Στοιχειώδης ευγένεια και δεοντολογία (τι ζητάω τώρα...) θα υπαγόρευε να με ρωτήσετε (ή έστω να με ενημερώσετε) πριν την ανάρτηση του μηνύματος μου στον συγκεκριμένο ιστοχώρο.
    Θεωρώ εσκεμμένη, επίσης, την παράλειψη της υπογραφής μου, που συνόδευε το ηλεκτρονικο μήνυμα μου που αναρτήσατε πιο πάνω. Ελπίζω να μη τη σβήσετε και από το σχόλιο

    Αποστόλης Καλτσής
    Βιολόγος M.Sc.
    Μέλος και εθελοντής της ΕΟΕ
    Μέλος του Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή