Ισχυρά τσουνάμι στον Κορινθιακό
Κατω απο τη θάλασσα η Βιστωνιδα, οι παραλίες της Θεσσαλονικης και της Κορίνθου.
Απώλεια 800 τετραγωνικών χιλιομέτρων ακτογραμμής στη Βόρεια Ελλάδα και καταστροφικά τσουνάμι στη Βόρεια Πελοπόννησο , λόγω της Κλιματικής Αλλαγής, προβλέπει ως το 2100 μελέτη του αναπληρωτή καθηγητή στην Σχολή Αγρονόμων Τοπογράφων του ΕΜΠ Ευστράτιου Δουκάκη.
Σύμφωνα με την μελέτη ζοφερό προβλέπεται το μέλλον της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια καθώς αναμένεται άνοδος της μέγιστης θερμοκρασίας κατά τους θερινούς μήνες στην Αθήνα κατά 7,5 βαθμούς Κελσίου, και κατά 8 βαθμούς στην Θεσσαλονίκη. Θα αυξηθούν επίσης κατά 10 έως 15 οι μέρες του Καύσωνα πράγμα που θα καταστήσει τις μεγάλες πόλεις της χώρας αβίωτες, ενώ θα βυθισθούν οι παραλίες της Θεσσαλονίκης και η Λίμνη Βιστωνίδα.
Ως αποτέλεσμα της Κλιματικής Αλλαγής σύμφωνα με τον κ. Δουκάκη θα υπάρξει οπισθοχώρηση της κατά 1,2μέτρα το χρόνο ως το τέλος του αιώνα. Αυτό θα σημάνει παράλληλη ραγδαία άνοδο της στάθμης της Θάλασσας. Είναι χαρακτηριστικό καθώς αναφέρει η μελέτη, ότι η στάθμη της θάλασσας στον Πλανήτη ανέβηκε κατά 1,20 μέτρα τα τελευταία 19.000 χρόνια, κατά 18cm τα τελευταία 100 χρόνια, ενώ ως το 2100 θα ανέβει συνολικά κατά 100cm. H άνοδος της στάθμης της θάλασσας οφείλεται στην υπερθέρμανση των Ωκεανών. Για κάθε 1βαθμό Κελσίου θέρμανσης των νερών των Ωκεανών έχουμε άνοδο της στάθμης της θάλασσας 1 μέτρο. Αν συνυπολογίσουμε τις συνέπειες από ανθρωπογενείς δραστηριότητες όπως υπεράντληση και αμμοληψίες που κάνουν τις ακτές υπερευαίσθητες σε μικρές σεισμικές δονήσεις, που κατακρημνίζουν τα εδάφη έχουμε την εικόνα μιας επικείμενης καταστροφής. Σύμφωνα με την IPCC 240.000.000 άνθρωποι σ’ όλο τον κόσμο που ζούν στα παράλια θα πληγούν. Ξαναγυρίζοντας στην Ελλάδα και στην μελέτη του κ. Δουκάκη, μια μελέτη που αφορά αποκλειστικά στην Βόρεια Πελοπόννησο την Θεσσαλονίκη και τις τουριστικές περιοχές της Κω, διαπιστώνουμε ότι έχουμε οπισθοχώρηση της ακτογραμμής των περιοχών Κορινθίας, Αργολιδας, Ναυπλίου κατά 250 εως 1300 μέτρα ως το τέλος του αιώνα και απώλεια χερσαίας ζώνης από 400 εως 760 εκτάρια. Η θάλασσα δηλαδή θα καλύψει την παραλία σε βάθος 250 έως 1300 μέτρα ενώ θα χαθούν παράλια χωριά τουριστικές μονάδες και καλλιέργειες. Η ανθρωπότητα διεξάγει ένα εξαιρετικά επικίνδυνο πείραμα με τον Πλανήτη, παρόμοιο του οποίου δεν έχει ξαναγίνει!»
Μιλώντας για το θέμα αυτό στο veto ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων Τάσος Κρομύδας είπε:
«Για την προστασία της παράκτιας ζώνης χρειαζόμαστε παρεμβάσεις όπως κατασκευή αναχωμάτων και θαλάσσιων βραχιόνων. Αυτό όμως που κυρίως χρειαζόμαστε είναι να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με τη φύση και τη θέση μας σε αυτήν. Να πάψουμε επιτέλους να χτίζουμε "πάνω στο κύμα" έχοντας την αυταπάτη πως τα κτίρια και οι υποδομές μας θα παραμείνουν για πάντα ασφαλή. Ταυτόχρονα, χρειαζόμαστε μηχανισμούς παρακολούθησης των μεταβολών της στάθμης της θάλασσας και του αιγιαλού, να εντοπίσουμε τις πιο ευάλωτες περιοχές, να απαιτήσουμε την εφαρμογή αυστηρών περιβαλλοντικών μελετών και να εμπλέξουμε και ενημερώσουμε την τοπική αυτοδιοίκηση και τους εμπλεκόμενους φορείς.»
Άννα Σαμπατακάκη
5 Ιανουαρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου