30 Ιανουαρίου 2010

Παραλαβή Χιονογερακίνας.....

.....ενώ βρισκόμασταν στην εθνική οδό με κατεύθυνση προς Αθήνα πήραμε εντολή από το κέντρο να πάμε προς Δερβενοχώρια γιατί κάποιο γεράκι είναι χτυπημένο και πρέπει να το παραλάβουμε.
Χωρίς πολλή σκέψη το τιμόνι αριστερά και ανηφορίζουμε για τα Δερβενοχώρια. Φτάνουμε στην καφετέρια ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ και ο καλός μας φίλος μας περιμένει για να μας την παραδώσει χαρούμενος που συνέβαλε στην διάσωσή της.
Όπως μας δήλωσε δεν ήθελε να δημοσιεύσουμε φωτογραφία του,όμως εμείς του δώσαμε να καταλάβει ότι αυτή του η ευαισθησία πρέπει να βλέπει το φως της δημοσιότητας ώστε να ευαισθητοποιούνται και άλλοι συνάνθρωποί μας.
Ευχαριστούμε όσους συντελούν στην διάσωση,παραλαβή και φροντίδα των ζώων και των πουλιών καθώς επίσης ευχόμαστε σε όλους αυτούς τους απρόσεχτους να μάθουν κάποτε πως δεν χτυπάμε ότι πετάει,αλλά προσέχουμε για να έχουμε!!!!!

.......και αφού την πήγαμε στον Πειραιά και την βάλαμε στο NEFELI ταξίδεψε για την Αίγινα για να φτάσει στις εγκαταστάσεις του ΕΚΠΑΖ ,εκεί όπου ο Γιάννης ο Πουλόπουλος περιμένει να δώσει τις σχετικές βοήθειες για να ξεκινήσει η προσπάθεια θεραπείας και αποθεραπείας του ζώου,και φυσικά εαν οι συνθήκες το επιτρέπουν η επανένταξή του στο φυσικό περιβάλλον.

Ενημερώνοντάς με σχετικά με το συγκεκριμμένο πτηνό μου ανέφερε οτι,είναι ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ BUTEO LAGOPOUS κοινώς χιονογερακίνα που περιθάλπτεται στην Ελλάδα και βέβαια το πρώτο που έγινε εισαγωγή στο ΕΚΠΑΖ στα 25 χρόνια λειτουργίας του.Ζεί στον υποαρκτικό κύκλο δηλ. στον Βόρειο Καναδά,Λαπωνία,Βόρεια Σκανδιναβία,Βόρεια Σιβηρία.
Φέρει μια φαρδιά μαύρη μπάρα στην ακρη της ουράς και φαίνεται μόνο όταν πετάει.
Πυροβολημένο,φέρει κλειστό κάταγμα στον δεξί πήχυ δίπλα στην άρθρωση του καρπού.Επειδή δεν εμφανίζει συμπτώματα αγκύλωσης, εκφράζουμε την συγκρατημένη αισιοδοξία,ότι πιθανότατα θα είναι απελευθερώσιμη όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες!!!!

Η Νεφέλη ξεκινά το ταξίδι της στα ανοιχτά του Αιγαίου

Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ :

http://www.youtube.com/watch?v=laL16YVPFPI&feature=player_embedded

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010. Τελικά «το σύμπαν συνωμότησε», ο καιρός έφτιαξε και η Νεφέλη εδώ και λίγες ώρες κολυμπάει ελεύθερη και υγιής στην καρδιά του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Β. Σποράδων στην Αλόννησο. Για μια ακόμη φορά μαζεύτηκαν όλοι στη Στενή Βάλα Αλοννήσου, για να ευχηθούν στη νεαρή Monachus monachus, καλό ταξίδι στη νέα της ζωή στην ανοιχτή θάλασσα.
Τη Νεφέλη και την ομάδα της MOm με τους εθελοντές της περίθαλψης, τίμησαν με την παρουσία τους η Αντινομάρχης Μαγνησίας κα. Νατάσσα Οικονόμου, η νέα Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του ΕΘΠΑΒΣ κα. Ευγενία Ανδρουκάκη, το Λιμενικό Σώμα, η Αστυνομική Διεύθυνση της περιοχής, οι Πρόσκοποι του νησιού και φυσικά οι κάτοικοι της Αλοννήσου που όλα αυτά τα χρόνια υποστηρίζουν ενεργά το έργο της MOm.
Η Νεφέλη έμεινε για 3,5 μήνες στο Κέντρο Περίθαλψης Μεσογειακής Φώκιας της MOm (το μοναδικό στη Μεσόγειο) και αφού δέχτηκε την φροντίδα της MOm και των εθελοντών, ολοκλήρωσε με επιτυχία το πρόγραμμα περίθαλψης και επανένταξής της.
Για τους επόμενους 6 μήνες η MOm θα παρακολουθεί την πορεία της Νεφέλης στο φυσικό της περιβάλλον, μέσω ειδικού πομπού ο οποίος της τοποθετήθηκε επιδερμικά, για να συλλέξει επιστημονικά δεδομένα και να είναι σε ετοιμότητα σε περίπτωση που η νεαρή Monachus monachus χρειαστεί βοήθεια.

Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε η Νεφέλη στην Άσσο της Κεφαλονιάς στις 14 Οκτωβρίου 2009 μέχρι και σήμερα, το πρόγραμμα περίθαλψης και επανένταξής της υποστήριξε η Τράπεζα Πειραιώς, όπως κάνει εδώ και 16 χρόνια. Σύμμαχοι στην επιβίωση της Νεφέλης ήταν και πολλοί πολίτες αλλά και εταιρείες (Tesco, Sprint, Accor Services), που υιοθέτησαν συμβολικά τη Νεφέλη και συνέβαλαν στη συγκέντρωση των απαραίτητων πόρων.
Η MOm ευχαριστεί θερμά όλους τους εθελοντές που προσέφεραν την πολύτιμη βοήθειά τους, τους τελευταίους 3,5 μήνες, τους κατοίκους της Αλοννήσου που συμμετείχαν με κάθε τρόπο στην προσπάθεια, το Λιμενικό Σώμα που είναι πάντα σε ετοιμότητα και τους κατοίκους της Άσσου στην Κεφαλονιά που βρήκαν τη νεογέννητη Νεφέλη και συνεργάστηκαν άψογα με τη MOm για τη μεταφορά της στο Κέντρο Περίθαλψης της MOm. Επίσης την Hellenic Seaways για τη δωρεάν μετακίνηση των ανθρώπων της MOm καθώς και το Marine Mammal Centre στην Αμερική και το Πανεπιστήμιο Erasmus στην Ολλανδία.


Το μήνυμα που έδωσαν όλοι όσοι βοήθησαν και συμμετείχαν είναι κοινό: «η διάσωση ενός και μόνο ατόμου ενός είδους που απειλείται με εξαφάνιση, όπως η μεσογειακή φώκια, είναι υπόθεση όλων μας!».

Saturday, 30th January 2010. Finally the universe helped, the weather was appropriate and Nefeli swims now free and healthy in the heart of the National Marine Park of Northern Sporades in Alonnisos. For one more time everyone gathered in Steni Vala of Alonnisos to wish to the young Monachus monachus, a nice journey in her new life in the open sea.
In the release ceremony of Nefeli, MOm was honoured with the presence of the Vice Prefect of Magnesia, Ms. Natasa Oikonomou, the new President of the Management Body of the National Marine Park, Ms. Eugenia Androukaki, the Port Police Authority, the Police Direction of the area, the Boy-scouts of the area and of course the residents of Alonnisos that all these years support actively MOm's efforts.
Nefeli stayed, for 3,5 months, at MOm's Rehabilitation Centre in Alonnisos (the unique Rehabilitation Centre in the Mediterranean) and after receiving MOm's experts' and volunteers' treatment, completed successfully her treatment and rehabilitation program.
For the next 6 months, MOm will monitor Nefeli's tracks in her natural environment, through a specific satellite transmitter, in order to be able to collect scientific data as well as to be directly informed and thus able to intervene in case the young Monachus monachus needs help.
From the first moment that Nefeli was found in Assos of Kefalonia, on the 14th of October 2009, until today, the rescue, treatment and rehabilitation program has been supported by Piraeus Bank, as it happens for the last 16 years. Allies of great importance in Nefeli's survival were lots of citizens as well as companies (Tesco, Sprint, Accor Services), all of which adopted Nefeli in a symbolic way and contributed that way in the collection of the necessary funds.
MOm thanks all the volunteers who offered their valuable help, for 3.5 months, the residents of Alonnisos, who participated by all means in the effort, the Port Policy Authority that is always willing and ready to help and the residents of Assos in Kefalonia, who found the new born Nefeli and cooperated with MOm's experts for the transportation of her at MOm's Rehabilitation Centre. Also MOm would like to thank Hellenic Seaways for the free of expense transportation of MOm's staff, as well as the Marine Mammal Centre in the United States and the Erasmus University in the Netherlands.
Everybody who participated in all different ways in this effort shares the same feeling and sends the same message: "The rescue of one animal, of a species threatened with extinction, as the Mediterranean monk seal, is all of us concern!".

Πηγή: MOm

Η Ελληνική βιοποικιλότητα και τι την απειλεί...











Στο άμεσο μέλλον, τα ελάφια και οι φώκιες στην Ελλάδα θα αντιμετωπίσουν εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης από το φυσικό περιβάλλον τους. Αρκούδες, τσακάλια, δελφίνια και φυσητήρες κινδυνεύουν επίσης, εάν δεν ληφθούν μέτρα διαχείρισης των πληθυσμών τους.



Η ελληνική πανίδα χτυπά συναγερμό. Αυτό διαπιστώνει το «Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας»,η νέα πολυσέλιδη βίβλος για την κατάσταση του ελληνικού ζωικού βασιλείου. Στη δημοσιότητα από χθες, επικαιροποιημένη πλέον, δεκαεπτά χρόνια μετά την προηγούμενη έκδοσή της, έρχεται να καταδείξει και επισήμως πως 171, από τα συνολικά 453 σπονδυλόζωα που αξιολογήθηκαν, απειλούνται με εξαφάνιση, κυρίως ψάρια του γλυκού νερού και αμφίβια και ακολουθούν ερπετά, πουλιά και θηλαστικά. Δύσκολη διαγράφεται η επιβίωση και για 297 από τα 591 είδη ασπόνδυλων (χερσαία σαλιγκάρια, αράχνες, κολεόπτερα κ.λπ.), που επίσης μελετήθηκαν.











Όσον αφορά τα θηλαστικά, ειδικότερα, στη Νο 1 επισφαλή κατηγορία ταξινομήθηκαν η μεσογειακή φώκια, ο λύγκας και το ελάφι, όταν μάλιστα το είδος αυτό αφθονεί στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η κρητική μυγαλή- το μοναδικό ενδημικό είδος θηλαστικού στην Ελλάδα-, η ασιατική τρανονυχτερίδα, ο μπαρμπαστέλος, η βίδρα, το πλατώνι, ο στεποποντικός, ο σκαπτοποντικός του Felten και η φώκαινα χαρακτηρίστηκαν με τη σειρά τους «κινδυνεύοντα». Για τα μισά, τέλος, από τα είδη των πουλιών- κυρίως αρπακτικά, υδρόβια και παρυδάτια- το πέταγμά τους στον ελληνικό ουρανό είναι αμφίβολο στο εγγύς μέλλον. Στον αντίποδα, διαπιστώθηκε πως η ελληνική επικράτεια φιλοξενεί σήμερα 64 διαφορετικά είδη ερπετών, περίπου το 50% της συνολικής ευρωπαϊκής ερπετοπανίδας, καθώς αποτελεί περιοχή συνάντησης ευρωπαϊκών κι ασιατικών ειδών. Ελλάδα και Ισπανία εξάλλου είναι οι πλουσιότερες χώρες στην Ευρώπη σε σαλιγκάρια: η εγχώρια χερσαία μαλακοπανίδα περιλαμβάνει 680 είδη! Τα περισσότερα από αυτά εμφανίζονται αποκλειστικά στα νησιά του Αιγαίου, δυτικά της Πίνδου ή στη Βόρεια Ελλάδα, από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι και την κορυφή του Ολύμπου. «Χρήσιμο εργαλείο» .










Κυριότερες απειλές για όλα τα είδη των ελληνικών ζώων θεωρούνται, σύμφωνα με τους ειδικούς, η καταστροφή των βιοτόπων τους, που σημαίνει υποβάθμιση ή απώλεια της τροφής τους. Λαθροθηρία, δηλητηριασμένα δολώματα, τεράστιες τα τελευταία χρόνια πυρκαγιές (σε Πελοπόννησο, Πάρνηθα, Ρόδο κ.α.), αλλά και μεγάλα τεχνικά έργα (π.χ. νέοι μεγάλοι οδικοί άξονες) επέφεραν μεγάλης κλίμακας μεταβολές στην εξάπλωση των χερσαίων και θαλάσσιων οργανισμών. «Έστω τώρα, που τα περιθώρια στένεψαν, ξέρουμε την πραγματική εικόνα των οικοσυστημάτων της χώρας μας. Το "Κόκκινο Βιβλίο" απαλείφει τη δικαιολογία "δεν ήξερα" και θα αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμο στην προσπάθεια προστασίας, διατήρησης και διαχείρισης της ελληνικής βιοποικιλότητας. Για κάτι τέτοιο, πάντως, δεν αρκούν οι καλές προθέσεις των επιστημόνων. Απαιτείται και εκ μέρους της Πολιτείας ένα σαφές πλαίσιο μηχανισμών, που θα έχει ως πυρήνα τη σταθερή ενίσχυση της έρευνας...» δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Ζωολογικής Εταιρείας κ. Σίνος Γκιώκας. «Δεν συντάξαμε απλά έναν κατάλογο, αλλά και μια πλούσια πηγή δεδομένων- η οποία προσεχώς θα είναι και στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ζωολογικής Εταιρείας- για τα είδη που απειλούνται, με πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις που αν εφαρμοστούν μπορεί να αποτρέψουν ή να ελαττώσουν τον κίνδυνο περαιτέρω μείωσης των πληθυσμών αυτών» λέει η κ. Παναγιώτα Μαραγκού, συντονίστρια του σχετικού προγράμματος, για λογαριασμό του WWF Ελλάς.
Έργο 120 επιστημόνων.















Το «Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας» αναθεωρήθηκε υπό την επιστημονική επίβλεψη της Ελληνικής Ζωολογικής Εταιρείας (συντονιστής Τάσος Λεγάκης), με τη συμμετοχή της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Ερπετολογικής Εταιρείας, του Ινστιτούτου Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας και του WWF Ελλάς. Είναι αποτέλεσμα των ομάδων εργασιών τις οποίες συγκρότησαν, επί δυόμισι χρόνια, περισσότεροι από 120 ζωολόγοι κι ερευνητές, από πανεπιστημιακά ιδρύματα, ινστιτούτα και μη κυβερνητικές περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας.
ΟΙ ΠΛΗΓΕΣ
Η λαθροθηρία, οι πυρκαγιές και τα μεγάλα τεχνικά έργα απειλούν τα οικοσυστήματα

28 Ιανουαρίου 2010

Νέοι σταθμοί Α΄βοηθειών του Ε.Κ.Π.Α.Ζ

Το ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων εξαπλώνεται στην νησιωτική Ελλάδα, και την Κρήτη με την ίδρυση δύο νέων σταθμών. Στόχος είναι να επεκτείνει τις δραστηριότητες του με μέσον το εθελοντισμό , για την προστασία της άγριας πανίδας και του περιβάλλοντος.









Ένας νέος σταθμός Α΄ βοηθειών οργανώνεται από τον υπεύθυνο Πελοποννήσου κο Πέτρο Καπερναράκο στην νήσο Αστυπάλαια του νομού Δωδεκανήσου.
Υπεύθυνος του σταθμού ανέλαβε ο ευαισθητοποιημένος επαγγελματίας κος Μιχάλης Γιάνναρος, με προοπτική να δημιουργηθούν σταθμοί Α΄ βοηθειών και σε άλλα νησιά.

Επίσης στην μεγαλόνησο Κρήτη, που υπάρχει ανάγκη προστασίας της άγριας πανίδας, ιδρύθηκε αρχικά σταθμός Α΄ Βοηθειών στην περιοχή του Ηρακλείου.








Υπεύθυνος του σταθμού είναι ο Κωνσταντίνος Φερετζάκης, ιδιαίτερα ευαίσθητος σε θέματα προστασίας της άγριας πανίδας, με αποδεδειγμένη προσφορά σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα.

Οί ευχές και η βοήθεια μας θα συνοδεύουν όλες τίς προσπάθειες τους για επιτυχία στό δύσκολο έργο τους.

24 Ιανουαρίου 2010

Άδειες για αιολικά στη Λακωνία.

Απο την ιστοσελίδα της ΡΑΕ μαζέψαμε τις άδειες που έχουν
εγκριθεί για τη Λακωνία και για κάθε Δήμο χωριστά.
Αξιοσημείωτο η Μάνη, ποιυ αν και την άφησαν εκτός ΠΑΠ
στο Χωροταξικό Σχεδιασμό, εντούτοις έχουν εγκριθεί τα
περισσότερα MW.
Δήμος Βοιών......Δικλάδι.........3-12-02...... 1,8 MW
Δήμος Μονεμβασιάς....Αλώνι Ελληνικού...14-4-06... 4,8 MW
Δήμος Μολάων.....Μάλι Μάδι........13-10-06...... 7,65 MW
Δήμος Μολάων.....Κατάρτι Τούρλες...4-7-08.......17,00 MW
Δήμος Μολάων.....Μουτζούρι Κουπιά..15-5-09......5,10 MW
Δήμος Μολάων.....Τούρλα Κορδελίζα..15-5-09......9,35 MW
...................................ΣΥΝΟΛΟ......39,10 MW
Δήμος Ζάρακα...Κοντοράχη Λαμπόκαμπος...7-1-09...11,70 MW
Δήμος Ζάρακα...Σπαρτίλα Κάρκανο........7-1-09...7,20 MW
Δήμος Ζάρακα...Γκρόπες Ράχη Γκιώνη.....2-4-09...20,40 MW
Δήμος Ζάρακα....Ράχη Λούτσα Ράχη Γκιώνη.15-5-09...10,20 MW
.......................................ΣΥΝΟΛΟ......49,50 MW


Δήμος Οιτύλου.........Πελαγία.......7-6-07.....34 MW
Δήμος Οιτύλου Γυθείου..Μεγάλο Κοτρώνι...2-4-09...20 MW
Δήμος Οιτύλου Ανατ.Μάνη...Προφήτης Ηλίας...25-6-07...34 MW
Δήμος Οιτύλου Ανατ. Μάνης..Σαγγιάς...22-5-08...32 MW
Δήμος Ανατ. Μάνης...Πορί Στούρα...2-4-09...16 MW
..................................ΣΥΝΟΛΟ....136 MW

..............................ΣΥΝΟΛΟ ΛΑΚΩΝΙΑΣ...231,2 MW.


Αναρτήθηκε στό ΤΟΥΛΙΠΑ ΓΟΥΛΙΜΗ κλικ
Πίστη μας είναι πώς θα πρυττανεύσει η λογική και δεν θα υλοποιηθούν..οψόμεθα.

Ζάρακας και ΕΟΕ

Σοβαρότερο και επείγον ζήτημα είναι το εξής: Αυτοί που υπέγραψαν τις
θέσεις και τα σχόλια της ΕΟΕ υπέγραψαν (αποδέχτηκαν) και την
υπαναχώρηση της από την προηγούμενη θέση που είχε (είχαμε) εκφράσει με
αφορμή το χωροταξικό Σουφλιά ΑΠΕ, δηλαδή από την κόκκινη γραμμή που
είχε τεθεί από όλους μας τότε, ως πρός τον αποκλεισμό όλων των
ευαίσθητων περιοχών από χωροθετήσεις τουλάχιστον Α/Γ. Θάθελα πολύ να
γνώριζα γιατί υπέγραψαν όλοι αυτοί οι φορείς -ομάδες και το κείμενο
περί ¨"προσδιορισμού και χαρτογράφησης των ορνιθολογικά ευαίσθητων στα
αιολικά πάρκα περιοχών της Ελλάδας" βάσει του οποίου (με κριτήρια τα
οποία σίγουρα σχεδόν όλοι οι συνυπογράψαντες δεν έχουν την δυνατότητα
λόγω μη εξειδικευμένων γνώσεων να κρίνουν) περιορίζονται οι ευαίσθητες
στα αιολικά περιοχές στίς κατά την ΕΟΕ πλέον.
Βάσει ποίας επιστημονικής επίγνωσης, ως αναπόσπαστο κείμενο των
θέσεων τους, συνυπέγραψαν τον προσδιορισμό και την χαρτογράφηση των
κατά την ΕΟΕ ορνιθολογικά ευαίσθητων περιοχών λοιπόν ; Τόση
εμπιστοσύνη έχουν στην ΕΟΕ; Γνωρίζουν άραγε γιά το παιχνίδι πού έλαβε
χώρα με διαφορετικούς χάρτες ως πρός περιοχές που θα συμπεριελάμβαναν
οι ορνιθολογοι στό κριτήριο 3, δηλαδή στίς ευαίσθητες ΖΕΠ βάσει ειδών;

Για παράδειγμα τον αντιστεκόμενο Ζάρακα με τ' ανοικτά πολλά μέτωπα
τον υποβίβασαν από ΖΕΠ σε περιοχή πού έχει κάποιες φωλιές Σπιζαετών
παραγνωρίζοντας τίς περιοχές του Μπούφου και την ευρύτερη περιοχή η
οποία στο σχετικό δελτίο επιστημονικών δεδομένων του καταλόγου Natura
GR2540001 αναφέρεται ως πολύ σημαντική περιοχή για την φωλέαση και
αναπαραγωγή των μεταναστευτικών ειδών. Επίσης το μόνο δελτίο στο οποίο
αναφέρεται ως κίνδυνος η χωροθέτηση αιολικών στίς κορυφογραμμές είναι
αυτό των ορέων της ΝΑ Λακωνίας οι οποίες ειναι σχεδόν εξ ολοκλήρου και
ΖΕΠ και οικότοπος του δικτύου Φύση 2000.
Είναι απίστευτο αυτό πού έγινε. Μέσω ορνιθολογικών μελετών άγνωστου
χρηματικού ύψους πού ανέθεσαν ενδιαφερόμενες εταιρείες σε μέλος ή μέλη
της ΕΟΕ αναθεωρήθηκαν οι θέσεις της για τον Ζάρακα, ενδεχομένως και
γιά άλλες περιοχές. Σε αυτό θα επανέθω και τότε κάποιοι φοβούμαι ότι
θα εκτεθούν ανεπανόρθωτα.
Αυτοί πού υπέγραψαν το "επιστημονικό¨" κείμενο του προσδιορισμού και
χαρτογράφησης πρέπει να αποσύρουν την υπογραφή τους τώρα.
Με αυτό το κείμενο θα καταδικάσουν πολλές περιοχές, καθότι ανεξάρτητα
αν υιοθετήσει αυτό τον χάρτη το ΥΠΕΚΑ που δεν το νομίζω, το σίγουρο
είναι ότι θα τον χρησιμοποιήσουν αμέσως οι εταιρείες για όσες περιοχές
ή εκτάσεις (πέραν της ακτίνας των 2,3 ή των 5 χιλιομέτρων γύρω από
τις φωλιές τις οποίες βεβαίως υποτίθεται πως γνωρίζει η ΕΟΕ) δεν
συμπεριλαμβάνονται σε αυτόν.
Ας γνωρίζουν από τώρα τι θα λένε οι εταιρείες αυτοί που συνυπέγραψαν
τους χάρτες και τις παλινωδίες της ΕΟΕ, "Μα το λένε τόσες οργανώσεις
και κυρίως η ΕΟΕ, η περιοχή σας δεν είναι ορνιθολογικά ευαίσθητη,
επομένως θα την γεμίσουμε ανεμογεννήτριες".
'Ισως δεν έχουν καταλάβει οι περισσότεροι τι συνυπέγραψαν. Πρός τι η
υποχώρηση τόσων ομάδων ή οργανώσεων από την κόκκινη γραμμή μας ;
Απευθυνόμενος στην λογική όλων θέτω αυτό το ερώτημα κατ΄αρχάς : Σε μία
περιοχή πού έχει χαρακτηριστεί IBA από την ΒirdLife Ιnternational λόγω
ορνιθολογικού ενδιαφέροντος, (οι περιοχές αυτές είναι ευρύτερες των
ΖΕΠ και βάσει απόφασης της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ κατόπιν
προσφυγής μας- και όχι της ΕΟΕ- και σε αυτές θα πρέπει να διεξαγονται
ορνιθολογικές διερευνήσεις, όπου μάλιστα και σύμφωνα με την απόφαση
911/08 της Επιτροπής, κατόπιν στάθμισης υπερτερούν τα ορνιθολογικά
συμφέροντα σε σχέση με τις ανάγκες για παραγωγή καθαρής ενέργειας), τα
προστατευόμενα είδη θα πρέπει να παραμένουν στίς παλαιές φωλιές τους
και να μήν φτιάχνουν άλλες επειδή η ΕΟΕ και τα επαγγελματικά μέλη της
πρέπει να σιτίζονται από το πράσινο ταμείο της Μπιρμπίλη και τις ΜΠΕ
των εταιρειών; Στρατόπεδα συγκέντρωσης είναι τα 5 ή 3 χιλιόμετρα γύρω
από τις φωλιές και αν έρθουν και άλλα πουλιά θα πρέπει να
"συνωστίζονται" γύρω από τις ήδη υπάρχουσες φωλιές; Θα είναι
περικυκλωμένες οι περιοχές γύρω από τις φωλιές, με ανεμογεννήτριες και
με τα φωτορυθμικά τους το βράδυ (που και άνθρωπο τρομάζουν ) και
υποτίθεται ότι θα παραμείνουν πουλιά στην περιοχή;
Τά άλλα προστατευόμενα είδη όπως οι φιδαετοί και οι Μπούφοι και οι
περιοχές τους γιατί δεν συμπεριελήφθηκαν στα "κριτήρια" της ΕΟΕ ; Οι
μεταναστευτικοί διάδρομοι γιατί υποβιβάστηκαν σε "γνωστές στενωπούς ";
Είναι πολλά τα θέματα αλλά τα κριτήρια-βήματα της ΕΟΕ για τον
καθορισμό των ορνιθολογικά ευαίσθητων περιοχών είναι άκρως
προβληματικού χαρακτήρα γιά να χρησιμοποιήσω μιά κομψή έκφραση και δεν
είναι δυνατόν άκριτα και βιαστικά να γίνονται απόδεκτά σε τέτοια
έκταση και σε παρόμοια περίσταση από φίλους, ομάδες και οργανώσεις που
μας συνδέουν πολλά. Νομίζω ότι έπεσε ένας σχετικός πανικός με την
Μπιρμπίλη και το ΠΑΣΟΚ και κατέφυγαν πολλοί στην σιγουριά της ΕΟΕ,
αλλά με αυτόν τον τρόπο υποσκάπτεται ο αγώνας μας ή εντείνεται η
αγωνία πολλών ανθρώπων όπως γιά παράδειγμα αυτών που υπέβαλαν την
αίτηση ακύρωσης των 480 στο ΣτΕ. Υπονομεύει ευθέως τις προσφυγές που
έχουν υποβληθεί για την ακύρωση του ΕΠΧΣΑΑ-ΑΠΕ το κείμενο περί
προσδιορισμού και χαρτογράφησης των ορνιθολογικά ευαίσθητων στα
αιολικά πάρκα περιοχών της Ελλάδας. Αρχικά το αναφέρω με έκπληξη και
ζητώ επανόρθωση. Αν δεν είναι αυτογκόλ δεν μπορώ να υποθέσω τι άλλο
αποτελεί αυτή η συνυπογραφή. Βέβαια και στά άλλα κείμενα υπάρχουν
προβληματικά εδάφια. Το σίγουρο πάντως είναι ότι δεν μπορεί να
συνυπάρξει η αιολική ενέργεια- στην σχεδιαζόμενη βιομηχανικής κλίμακας
ανάπτυξη της και ανεξαρτήτως χωροθέτησης της (χερσαίας) με την
βιοποικιλότητα στην χώρα μας. Και εδώ υπάρχει πρόβλημα και διγλωσσία.
Θα σε παρακαλέσω να το προωθήσεις αγαπητή αν το επιθυμείς εκεί που
πρέπει γιατί εγώ δεν γνωρίζω.

Σύντομα θα αναρτήσω στό διαδίκτυο όλα όσα αφορούν τις παλινωδίες της
ΕΟΕ και κάποια άλλα χρήσιμα ντοκουμέντα και τότε όλοι θα κρίνουν ως
πρός το ποιοί έχουν δίκιο.
Όσοι σκοπεύουν να υποβοηθήσουν την περαιτέρω ανάπτυξη της
βιομηχανικής αιολικής ενέργειας (στις μή κατ΄αυτούς ευαίσθητες
ορνιθολογικά περιοχές !) ας το δηλώσουν ευθέως γιατί διστάζουν ;
Απλώς θα συμμετέχουν και στο σχέδιο γενοκτονίας των πουλιών και στο
κουρέλιασμα του τόπου μας και στα σχέδια των πολυεθνικών στις οποίες
θα παραχωρηθούν οι κορυφογραμμές των γενέθλιων τόπων τους. Λυπάμαι...

Φίλοι από τό Ζάρακα..
Γνωρίζουν αρκετοί πόσο ύπουλο είναι το παιχνίδι που παίχτηκε
από την ΕΟΕ με τη συλλογή υπογραφών. Και συνεχίζει να πιέζει και να ζητάει
υπογραφές γιατί αρκετοί μυρίστηκαν το πρόβλημα και υπαναχώρησαν.
Οι περισσότεροι φίλοι που υπέγραψαν παρασύρθηκαν από την ανάγκη εμφάνισης
δύναμης στη διαβούλευση και δεν έχουν ενημερωθεί για τα σκοτεινά παρασκήνια.

Πρέπει να ενημερώσουμε τους φίλους και τους φορείς που είναι γνήσιοι και έξω
από τα παιχνίδια συμφερόντων.

Κουράγιο, θα λάμψει η αλήθεια.

Οφείλουμε μια συγνώμη
στην κα Ελένη Α. Παπαδοπούλου δημοσιογράφο, διότι το παραπάνω άρθρο είχε από δικό μας λάθος τις προηγούμενες μέρες την υπογραφή της. Συντάκτης του άρθρου είναι κάτοικος της Λακωνίας
και όχι η κα Παπαδοπούλου.

23 Ιανουαρίου 2010

Υιοθεσίες στο Ε.Κ.Π.Α.Ζ



Η μικρούλα ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΒΕΛΙΖΙΩΤΗ που είναι 10 χρονών υιοθέτησε τόν πελαργό της φωτογραφίας.












Καί αδελφούλα της ΜΑΡΙΛΙΑ ΒΕΛΙΖΙΩΤΗ που είναι 13 χρονών υιοθέτησε την "πονηρή" αλεπουδίτσα της φωτογραφιας.

Συγχαρητήρια στα κορίτσια που κάνουν πράξη την ευαισθησία τους για την άγρια πανίδα και βοηθούν τό έργο τού Ε.Κ.Π.Α.Ζ.

20 Ιανουαρίου 2010

Αντίλογοι για τις επιλογές της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας

Η τοποθέτηση του κου Καλτσή

Αγαπητοί/ές ,
θα ήθελα να σας απασχολήσω για λίγα λεπτά της ώρας με αφορμή το ηλεκτρονικό μήνυμα της κ Παπαδοπούλου, απευθυνόμενος σε σας με την ιδιότητά μου ως μέλους και εθελοντή της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας (ΕΟΕ). Δε θα έμπαινα στη διαδικασία να σας απασχολήσω με τις απόψεις μου αν δεν παρατηρούσα ότι η σε πρώτο χρόνο δικαιολογημένη κριτική της κ. Παπαδοπούλου για την φαινομενική παλινωδία της ΕΟΕ από τις θέσεις της για τη χωροθέτηση των αιολικών πάρκων, δεν καταλήγει πλέον να κινείται στα όρια της εμπάθειας και της προκατάληψης.
Όπως ανέφερα, σε πρώτη φάση θεώρησα δικαιολογημένη την κριτική της κ. Παπαδοπούλου, κριτική άλλωστε που ασκήθηκε από αρκετά μέλη της ΕΟΕ σε συζητήσεις εντός της οργάνωσης. Δε θα μπω εδώ στη διαδικασία να αναπτύξω την ουσία και τα αποτελέσματα των συζητήσεων, οποιοσδήποτε μπορεί να ζητήσει εξηγήσεις από την ίδια τη διοίκηση της Οργάνωσης και να κρίνει αν τις θεωρεί ικανοποιητικές ή όχι. Όπως και να έχει, είναι αλήθεια ότι η συγκεκριμένη κίνηση της ΕΟΕ προκάλεσε εύλογα συζητήσεις.
Από εκεί, όμως, μέχρι τα συμπεράσματα που εξάγει η κ. Παπαδοπούλου παρακάτω στο μήνυμά της υπάρχει μία τεράστια ανακολουθία.
Η κ. Παπαδοπούλου εγκαλεί την ΕΟΕ ότι έχει «ολοφάνερες προθέσεις να είναι μέσα στο παιχνίδι των Μελετών – με το αζημίωτον βεβαίως- εφόσον αυτά χωροθετούνται μέσα στις σημαντικές περιοχές για τα πουλιά και τις ΖΕΠ». Επ’ αυτού έχω να επισημάνω τα εξής:
Η ΕΟΕ έδωσε στη δημοσιότητα τις Οδηγίες για την Εκπόνηση Ειδικής Ορνιθολογικής Μελέτης ώστε αυτή να είναι προσβάσιμη σε οποιονδήποτε ιδιώτη μελετητή επιθυμεί να αναλάβει μία τέτοια μελέτη. Τι πιο καθαρό και διάφανο από αυτό; Αν ήθελε να παίξει μόνη της σε αυτό το γήπεδο δε θα τη δημοσιοποιούσε ποτέ και θα έλεγε απλά «έχουμε τη μεθοδολογία, δώστε τις μελέτες σε εμάς».
Ας υποθέσουμε ότι το απευκταίο σενάριο κατασκευής αιολικών πάρκων εντός ΖΕΠ και ΣΠΠ γίνεται πραγματικότητα: αυτό αυτόματα θα είναι ένα μεγάλο πλήγμα για την ΕΟΕ. Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα έχει πλέον και λόγους ύπαρξης! Αν επιτραπεί και δια Νόμου (όπως ήδη ίσχυε τον Ιανουάριο 2009) η εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε ΖΕΠ, δεν θα πρέπει και σε εκείνη την περίπτωση να πραγματοποιούνται όσο το δυνατόν πιο αυστηρές Ορνιθολογικές Μελέτες προς την κατεύθυνση της ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στα πουλιά και τους βιοτόπους τους;
Από πότε είναι κατηγορία για μια ΜΚΟ να πληρώνεται για μία Μελέτη; Τυχαίνει μήπως να γνωρίζει η κ. Παπαδοπούλου ότι η ΕΟΕ έχει «κρυφά» έσοδα πέρα από αυτά που καταθέτει ανοιχτά κάθε χρόνο στον ισολογισμό της και έτσι μπορεί να αναλαμβάνει Μελέτες που το προσωπικό και συνεργάτες της θα διεκπεραιώνουν αμισθί;
Είναι καλύτερο να μη διεκδικεί μελέτες για την Ορνιθοπανίδα η πλέον εξειδικευμένη οργάνωση για τα πουλιά και να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση με τις ΜΠΕ που χάσκουν από παντού;
Ειλικρινά δεν μπορώ να αντιληφθώ για ποιο λόγο όλα αυτά είναι επιλήψιμα.
Η κ. Παπαδοπούλου, επίσης, προσπαθεί καλά και ντε να βρει ένα ύποπτο κίνητρο πίσω από την πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών της ΕΟΕ. Μάλλον βλέπει κάτι που 172 επιστημονικές και οικολογικές, τοπικές και εθνικές, οργανώσεις που συνυπέγραψαν τελικά την πρόταση (http://www.ornithologiki.gr/gr/politiki/show_article.php?artID=391&locale=gr) δεν είδαν… Επειδή προφανώς ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε στο μυαλό οποιουδήποτε φορέα διανέμει ένα κείμενο για συνυπογραφή, μάλλον θα πρέπει πάντα να είμαστε κάθε φορά καχύποπτοι για το πώς θέλει να μας χρησιμοποιήσει… Το γεγονός ότι απλά με τη συνυπογραφή ενδυναμώνεται μία θέση-πρόταση πρωτοποριακή για την Ελλάδα και ουσιαστικά την πρώτη και μοναδική τόσο αναλυτική και τεκμηριωμένη πρόταση χωροθέτησης αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, που είναι και η πλέον λογική απάντηση, έχει αποκλειστεί εντελώς από τις επιλογές της κ. Παπαδοπούλου.
Φυσικά κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να υπογράψει τα κείμενα της ΕΟΕ, αν θεωρεί ότι δεν τον εκφράζει ή αν θεωρεί ότι δεν τον καλύπτει η θεματολογία (φυσικό περιβάλλον, προστατευόμενες περιοχές, τοπίο) στα οποία «περιορίζεται» η ΕΟΕ. Αλλά το να θεωρείται η συνυπογραφή σε ένα κείμενο ως «υπαγωγή των «μικρών» οργανώσεων σε κάποια μεγάλη και στραγγαλισμός των διαφορετικών απόψεων κάτω από μια όχι και τόσο ανιδιοτελή και αξιόπιστη (αλήθεια, τι έωλη και συκοφαντική κατηγορία!.) ομπρέλα» είναι μία άποψη που δε στηρίζεται σε καμία λογική βάση. Όλοι οι φορείς γνωρίζουν πολύ καλά τι και γιατί το υπογράφουν και η οποιαδήποτε συνεργασία και συνυπογραφή δε σημαίνει κατάργηση της δικής τους οντότητας, παρουσίας και δράσης. Και επιλέγουν τις όποιες συνεργασίες τους με ανοιχτά μάτια και μυαλά, ορθώς κάνουν σχόλια και κριτική σε ενέργειες που δε συμφωνούν, αλλά δεν προσπαθούν να βρουν εχθρούς εκεί που δεν υπάρχουν.
Κλείνοντας να σημειώσω τα εξής: όλα τα παραπάνω είναι καθαρά προσωπικές απόψεις και σε καμία περίπτωση, φυσικά, δεν αποτελούν «απάντηση» της ΕΟΕ στην κριτική της κ. Παπαδοπούλου. Όποιος θέλει επίσημες απαντήσεις μπορεί να απευθυνθεί απ’ ευθείας στα γραφεία της ΕΟΕ (για επικοινωνία δείτε το site της ΕΟΕ www.ornithologiki.gr).
Ευχαριστώ για το χρόνο σας, δε σκοπεύω να σας απασχολήσω περαιτέρω με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Και η απάντηση της κας Παπαδοπούλου

Αγαπητοί φίλοι,
Χρωστάω μια απάντηση στο μήνυμα του Κου Καλτσή, όχι τόσο για τον ίδιον ή για τους φίλους που με γνωρίζουν, αλλά για εκείνους που δεν είχα την τύχη να συναντήσω μέχρι τώρα και δεν ξέρουν την πορεία και το ποιόν μου.
Ο Κος Καλτσής κάνει μια φιλότιμη προσπάθεια να πείσει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στο να είναι κανείς «και με το λαγό και με τον κυνηγό».
Και ενώ ξεγλιστράει από τις συμπληγάδες της συνθηκολόγησης της ΕΟΕ με τον πολύ ευγενικό χαρακτηρισμό «φαινομενική παλινωδία» (ειλικρινά ανατρίχιασα από την ευαίσθητη αυτή διατύπωση), δεν δείχνει τις ίδιες ευγενικές διαθέσεις και για μένα, αφού, χωρίς να με γνωρίζει, με κατηγορεί για εμπάθεια, προκατάληψη και ...συκοφαντική πρόθεση.
Νομίζω ότι είναι σε όλους εμφανές γιατί ο Κος Καλτσής (Βιολόγος, μέλος και εθελοντής της ΕΟΕ) προσπαθεί να μειώσει την αξία των απόψεών μου...
Είναι λίαν «επικίνδυνες» γιατί προσωπικά δεν παλαντζάρω «μεταξύ λαγού και κυνηγού». Είμαι ξεκάθαρα τοποθετημένη στο πλευρό του «λαγού», χωρίς παλινωδίες και χωρίς οποιοδήποτε προσωπικό όφελος (το αντίθετο μάλιστα)...
Προτείνω στον Κο Καλτσή, να ξαναδιαβάσει το μήνυμά μου πιο προσεκτικά και να βοηθήσει την αποκατάσταση της ΕΟΕ στη συνείδησή μας, ωθώντας την να βγει δημόσια και να αποσύρει την υπογραφή της από το ενδοτικό (αν όχι προδοτικό) κείμενο «των 10». Διαφορετικά, τουλάχιστον στη δική μου συνείδηση θα παραμένει «όχι και τόσο ανιδιοτελής και αξιόπιστη».
Το να ακούμε υπογείως και ψιθυριστά για κριτικές που ασκήθηκαν σε πηγαδάκια, κεκλεισμένων των θυρών ή για συζητήσεις στο «μεταξύ μας», χωρίς να «ανοίξει μύτη», χωρίς ανάληψη ευθυνών, χωρίς έντιμη δημόσια παραδοχή του λάθους, παραπέμπει στα δημοφιλή σκάνδαλα των πολιτικών για τα οποία ποτέ κανείς ένοχος δεν τιμωρείται... Αν υπάρχουν αθώοι και ένοχοι μέσα στις τάξεις της ΕΟΕ να τους μάθουμε κι εμείς και να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Το δόλωμα του Κου Καλτσή περί «κρυφών» εσόδων δεν θα το τσιμπήσω ...για την ώρα. Τέτοια σοβαρά ζητήματα χρειάζονται σοβαρή μελέτη και κυρίως υπομονή...
Για το σχόλιο «Μάλλον βλέπει κάτι που 172 επιστημονικές και οικολογικές, τοπικές και εθνικές, οργανώσεις που συνυπέγραψαν την πρόταση ...δεν είδαν» η απάντησή μου είναι κλασική:
Ένα ολόκληρος πλανήτης πίστευε ότι η γη είναι ακίνητη... Κι όμως κινείται.
Δεν είναι πρωτότυπη αυτή η τακτική απομόνωσης μιας αληθινής φωνής και το κανάκεμα των πολλών. Κορυφαίος στο είδος ο Αλέξανδρος μ’ εκείνο το «πλην Λακεδαιμονίων». Κι όμως... Οι Μήδοι τελικά διαβήκανε...
Αυτό που θα ήθελα να μεταφέρω στους αγωνιστές και μαχητικές κινήσεις αυτής της υπόθεσης είναι το εξής: Είστε ήδη ένα μεγάλο κίνημα και ένα ισχυρό δίκτυο βάσης, με αγνά κίνητρα και δίκαιο αίτημα. Δεν χρειάζεστε ομπρέλες... Λίγη καχυποψία δεν βλάπτει, ιδιαίτερα σε καιρούς διάχυτης διαφθοράς.
Όσο για το «μεγάλο πλήγμα» που θα υποστεί η ΕΟΕ στην περίπτωση κατασκευής ΑΙΟΠΑ εντός ΖΕΠ και ΣΠΠ... και τις αυστηρές Ορνιθολογικές Μελέτες για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων...
...ειλικρινά μου σπάραξε την καρδιά ο Κος Καλτσής...Τόσο σοβαρό πλήγμα, που αντί να ξεσηκώσει μια εκστρατεία κόντρα στην κατασκευή τους, επιμελήθηκε λεπτομερέστατο, αειφόρο οδηγό ανεξάντλητων ορνιθολογικών μελετών.
Ευτυχώς είμαστε πλέον πολλοί οι νηφάλιοι που:
--Δεν θέλουμε Μελέτες πτωμάτων στις τελευταίες φρυκτωρίες της άγριας ζωής της γης μας.
--Δεν θέλουμε άλλους συμβιβασμένους, βολεμένους και εύκαμπτους «οικολόγους» που συλλέγουν συγχωροχάρτια για να μην νιώθουν μοναξιά στην ενοχή τους και αφήνουν τις κερκόπορτες ανοιχτές για τους επενδυτές, τους γραμματείς και φαρισαίους...
--Δεν θέλουμε άλλα παρατηρητήρια σε βιότοπους-νεκροταφεία και πληρωμένο μελάνι για την καταγραφή της εξόντωσης.
--Δεν θέλουμε άλλη φλυαρία, θεωρητικολογία, επιστημονικοφανή μπουρδολογία και πράσινες σχολαστικάντζες των αθηναϊκών γραφείων την ώρα που ξεψυχάει η φυσική ομορφιά ολόγυρά μας.
Θέλουμε ψυχωμένους μαχητές, άγρυπνους οραματιστές, γνήσιους φυσιολάτρες, καθαρούς, ανιδιοτελείς, αδιάφθορους, ανθρώπους.
Ευχαριστώ για την ανοχή και την υπομονή σας
Καλή δύναμη

Ελένη Α. Παπαδοπούλου
Δημοσιογράφος

12 Ιανουαρίου 2010

Χωρίς φύλαξη και περίφραξη ασφαλείας ο βιολογικός καθαρισμός στην Σπάρτη.


Μετά από πρόσκληση, του ενεργού μέλους της ομάδας διάσωσης και προστασίας ζώων του Δήμου Σπάρτης, κου ΤΣΑΚΡΑΚΛΙΔΗ ΓΕΩΡΓΛΙΟΥ, ο υπεύθυνος παραρτήματος Πελοποννήσου του Ε.Κ.Π.Α.Ζ , επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού της Σπάρτης.
Την αιτία για την πρόσκληση έδωσε ένα σκύλος που έχει μέσα στην δεξαμενή αποβλήτων. Στην συνέχεια το σκυλί φοβισμένο τρύπωσε σε ανεμιστήρα, μέσα στο μηχανικό λειτουργικό τμήμα της δεξαμενής. Γίνονται προσπάθειες απεγκλωβισμού του σκύλου, και καλούνται οι εμπλεκόμενοι φορείς να επιληφθούν των αρμοδιοτήτων τους.

Το πρώτο ερώτημα που αναφύεται είναι γιατί ο χώρος του βιολογικού καθαρισμού παραμένει αφύλακτος. Δεύτερο μέτρο που όφειλαν να έχουν εφαρμόσει οι αρμόδιοι είναι ή τήρηση των κανόνων ασφαλείας, το ελάχιστο η περίφραξη των επικίνδυνων σημείων της εγκατάστασης .

Με αφορμή το περιστατικό καλούμε τους υπευθύνους να επιλύσουν το συντομότερο το πρόβλημα, και να ευγνωμονούμε το σκυλί που βρέθηκε στην θέση αυτή, όπου θα μπορούσε να βρίσκεται ένα παιδί!!!

Όταν θα γίνει το ατύχημα θα θυμίσουν τα μέτρα ασφαλείας!! τώρα έπεσε ένα σκυλί μέσα!! δεν έχει ψυχή αυτό το ζώο; φιλότιμες οι προσπάθειες όλων αλλά μήπως δεν φτάνουν; αν αύριο πέσει ένα παιδί τι θα γίνει; δεν προβλέπεται περίφραξη μας είπε ο υπεύθυνος της Δ.Ε.Υ.Α.Σ ΟΥΤΕ ΣΚΕΠΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ ΜΕ ΔΙΧΤΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ!! ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ!!

11 Ιανουαρίου 2010

Έξαρση Πυροβολημένων μετά την επανέναρξη του κυνηγιού.

Μετά την επανέναρξη του κυνηγίου αυξήθηκαν σημαντικά τα περιστατικά ντουφεκισμένων άγριων πουλιών που μεταφέρθηκαν για περίθαλψη στην Αίγινα.
Αναλυτικά:
Στις 16/12 ΒΡΑΧΟΚΕΡΚΙΝΕΖΟ
22/12 ΒΡΑΧΟΚΕΡΚΙΝΕΖΟ
22/12 ΞΕΦΤΕΡΙ
24/12 ΓΕΡΑΚΙΝΑ
27/12 ΚΑΣΤΑΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΓΛΑΡΟΣ
27/12 ΓΕΡΑΚΙΝΑ
28/12 ΓΕΡΑΚΙΝΑ
31/12 ΞΕΦΤΕΡΙΑ (4)
2/01 ΞΕΦΤΕΡΙ
3/01 ΑΣΗΜΟΓΛΑΡΟΣ.
Τα περιστατικά που έχουν μεταφερθεί στην Αίγινα δεν ορίζουν βαβαίως την γενική εικόνα που παραμένει άγνωστη. Συμφωνα με τίς εμπειρίες μας από τις αντιδράσεις ποσοστού ανθρώπων ο αριθμός πρέπει να είναι πάρα πολύ μεγάλος.
Εφ όσον δεν είναι ικανοί κάποιοι να διατηρήσουν την ανοχή μας, ίσως θα πρέπι να σκεφτούμε και να δράσουμε διαφορετικά σαν κοινωνία.
Δεν χρειάζετε να επαναλαμβανόμαστε, αφήνουμε τίς εικόνες να μιλήσουν.





6 Ιανουαρίου 2010

Νανογέρακο στό Ε.Κ.Π.Α.Ζ.

Με ανάμικτα συναισθήματα αναγκαζόμαστε αρκετές φορές οι εθελοντές του ΕΚΠΑΖ να καθίσουμε μπροστά σε έναν υπολογιστή να γράψουμε ένα δελτίο τύπου για ζώα που παραλάβαμε είτε τραυματισμένα είτε δηλητηριασμένα είτε αδύναμα είτε από οποιαδήποτε άλλη αιτία.
Όταν όμως πρέπει να αναφερθούμε σε πυροβολη μένα τι συναισθήματα πρέπει να νοιώσουμε για όλους αυτούς που σηκώνουν το όπλο και πυροβολούν ότι πετάει και ότι βλέπουν;
Ένας κύριος λοιπόν απρόσεχτος περιοχή της Λαμίας σήκωσε το όπλο του και πυροβόλησε ένα νανογέρακο αρσενικό ενήλικο( το οποίο ζει και αναπαράγεται στην Σκωτία στην Γερμανία, και μικρός πληθυσμός από αυτά ξεχειμωνιάζει στην Ελλάδα)το οποίο είναι το τέταρτο κατά σειρά που έχει παραλάβει το ΕΚΠΑΖ στα εικοσιπέντε χρόνια λειτουργίας του αφού αποτελεί σπανιότατο είδος για την ελληνική ύπαιθρο.

Οι κριτικές να ασκηθούν από τους προσεκτικούς κυνηγούς όταν το 35% των εισαγωγών του 2009 στο ΕΚΠΑΖ είναι πυροβολημένα πουλιά και ζώα.

Δεν είχε την ίδια τύχη ένας ασημόγλαρος που φορούσε δαχτυλίδι από την υπηρεσία της Ιταλίας στο στάδιο της ενηλικίωσης. Έφτασε στο κέντρο με φανερά σημάδια εξάντλησης.Μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες θα απελευθερωθεί πάλι στην μητέρα φύση.

ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΠΑΖ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

5 Ιανουαρίου 2010

Κλιματική αλλαγή Νο2

Ισχυρά τσουνάμι στον Κορινθιακό

Κατω απο τη θάλασσα η Βιστωνιδα, οι παραλίες της Θεσσαλονικης και της Κορίνθου.

Απώλεια 800 τετραγωνικών χιλιομέτρων ακτογραμμής στη Βόρεια Ελλάδα και καταστροφικά τσουνάμι στη Βόρεια Πελοπόννησο , λόγω της Κλιματικής Αλλαγής, προβλέπει ως το 2100 μελέτη του αναπληρωτή καθηγητή στην Σχολή Αγρονόμων Τοπογράφων του ΕΜΠ Ευστράτιου Δουκάκη.
Σύμφωνα με την μελέτη ζοφερό προβλέπεται το μέλλον της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια καθώς αναμένεται άνοδος της μέγιστης θερμοκρασίας κατά τους θερινούς μήνες στην Αθήνα κατά 7,5 βαθμούς Κελσίου, και κατά 8 βαθμούς στην Θεσσαλονίκη. Θα αυξηθούν επίσης κατά 10 έως 15 οι μέρες του Καύσωνα πράγμα που θα καταστήσει τις μεγάλες πόλεις της χώρας αβίωτες, ενώ θα βυθισθούν οι παραλίες της Θεσσαλονίκης και η Λίμνη Βιστωνίδα.
Ως αποτέλεσμα της Κλιματικής Αλλαγής σύμφωνα με τον κ. Δουκάκη θα υπάρξει οπισθοχώρηση της κατά 1,2μέτρα το χρόνο ως το τέλος του αιώνα. Αυτό θα σημάνει παράλληλη ραγδαία άνοδο της στάθμης της Θάλασσας. Είναι χαρακτηριστικό καθώς αναφέρει η μελέτη, ότι η στάθμη της θάλασσας στον Πλανήτη ανέβηκε κατά 1,20 μέτρα τα τελευταία 19.000 χρόνια, κατά 18cm τα τελευταία 100 χρόνια, ενώ ως το 2100 θα ανέβει συνολικά κατά 100cm. H άνοδος της στάθμης της θάλασσας οφείλεται στην υπερθέρμανση των Ωκεανών. Για κάθε 1βαθμό Κελσίου θέρμανσης των νερών των Ωκεανών έχουμε άνοδο της στάθμης της θάλασσας 1 μέτρο. Αν συνυπολογίσουμε τις συνέπειες από ανθρωπογενείς δραστηριότητες όπως υπεράντληση και αμμοληψίες που κάνουν τις ακτές υπερευαίσθητες σε μικρές σεισμικές δονήσεις, που κατακρημνίζουν τα εδάφη έχουμε την εικόνα μιας επικείμενης καταστροφής. Σύμφωνα με την IPCC 240.000.000 άνθρωποι σ’ όλο τον κόσμο που ζούν στα παράλια θα πληγούν. Ξαναγυρίζοντας στην Ελλάδα και στην μελέτη του κ. Δουκάκη, μια μελέτη που αφορά αποκλειστικά στην Βόρεια Πελοπόννησο την Θεσσαλονίκη και τις τουριστικές περιοχές της Κω, διαπιστώνουμε ότι έχουμε οπισθοχώρηση της ακτογραμμής των περιοχών Κορινθίας, Αργολιδας, Ναυπλίου κατά 250 εως 1300 μέτρα ως το τέλος του αιώνα και απώλεια χερσαίας ζώνης από 400 εως 760 εκτάρια. Η θάλασσα δηλαδή θα καλύψει την παραλία σε βάθος 250 έως 1300 μέτρα ενώ θα χαθούν παράλια χωριά τουριστικές μονάδες και καλλιέργειες. Η ανθρωπότητα διεξάγει ένα εξαιρετικά επικίνδυνο πείραμα με τον Πλανήτη, παρόμοιο του οποίου δεν έχει ξαναγίνει!»
Μιλώντας για το θέμα αυτό στο veto ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων Τάσος Κρομύδας είπε:
«Για την προστασία της παράκτιας ζώνης χρειαζόμαστε παρεμβάσεις όπως κατασκευή αναχωμάτων και θαλάσσιων βραχιόνων. Αυτό όμως που κυρίως χρειαζόμαστε είναι να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με τη φύση και τη θέση μας σε αυτήν. Να πάψουμε επιτέλους να χτίζουμε "πάνω στο κύμα" έχοντας την αυταπάτη πως τα κτίρια και οι υποδομές μας θα παραμείνουν για πάντα ασφαλή. Ταυτόχρονα, χρειαζόμαστε μηχανισμούς παρακολούθησης των μεταβολών της στάθμης της θάλασσας και του αιγιαλού, να εντοπίσουμε τις πιο ευάλωτες περιοχές, να απαιτήσουμε την εφαρμογή αυστηρών περιβαλλοντικών μελετών και να εμπλέξουμε και ενημερώσουμε την τοπική αυτοδιοίκηση και τους εμπλεκόμενους φορείς.»

Άννα Σαμπατακάκη

3 Ιανουαρίου 2010

Το Ε.Κ.Π.Α.Ζ. στο δρόμο της ουσίας.....

.....και όχι στις λεωφόρους της περιβαλλοντικής φαντασίας

Αξιοποιώντας την ευκαιρία αυτού του βήματος που το ΕΠΑΘΛΟ ευγενικά παραχωρεί στο ΕΚΠΑΖ Πελοποννήσου, θέλω να μοιραστώ μαζί σας εμπειρίες και προβληματισμούς από τον καθημερινό αγώνα μας για την σωτηρία των άγριων ζώων. Γιατί δεν πρέπει να παραβλέπουμε ή να ξεχνάμε ότι τα ωραία λευκώματα με τις φωτογραφίες, οι μελέτες και οι επιστημονικές αναλύσεις, κινδυνεύουμε να γίνουν τα αναμνηστικά αντικείμενα της άγριας ζωής και της φύσης. Το ΕΚΠΑΖ, είναι το σωματείο που επί 25 συνεχή χρόνια (από το 1984) εργάζεται καθημερινά, με αυτοθυσία και με εκατοντάδες εθελοντές, ακριβώς για να μην γίνουν τα άγρια πλάσματα αναμνήσεις.
Το Κέντρο Περίθαλψης της Αίγινας υποδέχεται κάθε χρόνο περισσότερα από 1500 και πάνω πληγωμένα ζώα, τα περιθάλπει, τα ταΐζει, και τα απελευθερώνει μετά την αποθεραπεία τους. Κάποια απ’ αυτά γίνονται μόνιμοι κάτοικοι του Κέντρου όταν ο τραυματισμός τους δεν τους επιτρέπει να πετάξουν ή να επιβιώσουν στο άγριο περιβάλλον. (περίπου 1500 ζώα, φιλοξενούνται μόνιμα). Εθελοντές σε όλη την Ελλάδα τρέχουν καθημερινά να περισυλλέξουν χτυπημένα ζώα και να τα μεταφέρουν στους σταθμούς Πρώτων Βοηθειών και στο Κέντρο Περίθαλψης, τις περισσότερες φορές με δικά τους έξοδα και από το υστέρημα του χρόνου τους. Τροφές, φάρμακα, εγκαταστάσεις, μεταφορές και λειτουργικά έξοδα, αποτελούν πάγια ανάγκη και οικονομική δαπάνη που κατά κανόνα καλύπτεται από φίλους και χορηγούς.
Στον ενάμιση περίπου χρόνο που λειτουργούμε το παράρτημα Πελοποννήσου, έχω μείνει έκπληκτος από την ανιδιοτέλεια και την αφιλοκερδή προσφορά όλων των ανθρώπων του ΕΚΠΑΖ, στελεχών, μελών, εθελοντών αλλά και των απλών ανθρώπων που το στηρίζουν. Χωρίς αυτούς, χιλιάδες σπάνια ζώα θα είχαν αφήσει την τελευταία τους πνοή από καιρό και η ύπαιθρος θα ήταν πολύ φτωχότερη σήμερα. Αναρωτήθηκα, λοιπόν, δίκαια νομίζω, τι νόημα έχουν όλες αυτές οι καλοπληρωμένες μελέτες και τα τεράστια κονδύλια που διοχετεύονται στην υπόθεση περιβάλλον, όταν οι πληθυσμοί της άγριας πανίδας μειώνονται δραματικά και όταν οι φυσικές πατρίδες τους, οι μεταναστευτικοί σταθμοί και γενικότερα η ύπαιθρος χώρα, λεηλατείται και θυσιάζεται στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης». Αναρωτήθηκα, πόσοι απ’ όλους αυτούς τους διευθυντές, μελετητές και ειδικούς των γραφείων, των υπουργείων, των «πράσινων» σωματείων… έχουν έρθει σε πραγματική επαφή με τα άγρια πλάσματα… Και αναρωτήθηκα με τι κριτήρια γίνεται η διανομή των χρηματοδοτήσεων από την πολιτεία όταν στο «νοσοκομείο» της άγριας ζωής δεν πέφτουν ούτε τα ψίχουλα.
Το ΕΚΠΑΖ, ζει και προσφέρει στην ουσία του προβλήματος, εκεί που η πληγωμένη άγρια ζωή χρειάζεται την άμεση επέμβαση και σωτηρία, δηλαδή στην ρεαλιστική πραγματικότητα και όχι στην ασφάλεια του γραφείου και τη ζεστασιά του κλιματιστικού. Αντιμετωπίζουμε καθημερινά τα δηλητήρια που εξοντώνουν τα ζώα, την ανευθυνότητα και την αναλγησία ανθρώπων, επενδυτών, υπηρεσιών, τοπικών και κρατικών παραγόντων, την βλακεία που τα πυροβολεί ή τα βασανίζει, την εξόντωση των βιοτόπων τους…;
Όλο αυτό το «πράσινο» μελάνι που χύθηκε τα τελευταία χρόνια, τι προσέφερε στην ουσία; Μήπως, εν τέλει, δημιουργήσαμε με την συνδρομή μας, άθελά μας, μια ολόκληρη στρατιά κερδοσκόπων χαρτογιακάδων που εκμεταλλεύεται την αγάπη μας για τη φύση και την χλωροπανίδα της; Και αφού πλέον σήμερα είναι σε όλους μας ορατή η εκμετάλλευση, μήπως πρέπει να τους γυρίσουμε την πλάτη;
Μήπως αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για να στρέψουμε τη ματιά μας, την βοήθειά μας, την μικρή ή την όποια προσφορά μας εκεί που γίνεται έργο ανεκτίμητο και δουλειά ουσίας και όχι πια στα γραφεία και τις οργανώσεις περιβαλλοντικής «φαντασίας»;

για το παράρτημα του ΕΚΠΑΖ Πελοποννήσου
Πέτρος Καπερναράκος
Ekpaz.pel@gmail.com
6939361655
6988019367
Τηλ/φαξ 2733059438


Αναδημοσίευση από τό περιοδικό ΕΠΑΘΛΟ

1 Ιανουαρίου 2010

Κλιματική Αλλαγή Νο1

Στο βυθό της θάλασσας ολόκληρες πόλεις, νησιά και τουριστικές περιοχές της Ελλάδας…

Καθώς λιώνουν οι πάγοι λόγω της υπερθέρμανσης και ανέρχεται η στάθμη της Μεσογείου.
Εφιαλτικές εμφανίζονται οι προοπτικές για τους κατοίκους των παραλίων περιοχών της Ελλάδας από τις συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής. Τουλάχιστον 150.000 Έλληνες πολίτες θα χάσουν τα σπίτια τους και τους πόρους ζωής τους ως το 2050 αν η κλιματική αλλαγή δεν αναστραφεί δραστικά (πράγμα απίθανο) κι αν συνεχιστεί το λιώσιμο των πάγων που θα προκαλέσει άνοδο της στάθμης της θάλασσας… Χρησιμοποιώντας τους δορυφόρους της NASA η Google δημιούργησε διαδραστικό χάρτη χάρις στο οποίο μπορούμε να δούμε ποιες και πόσες περιοχές του Πλανήτη θα πλημμυρίσουν τα επόμενα χρόνια λόγω της ανόδου της στάθμης των θαλασσών καθώς και πόσοι άνθρωποι θα χάσουν τα σπίτια τους: Στο σύνολο του πλανήτη, αν η στάθμη της θάλασσας ανέβει κατά 2μ. θα έχουμε 142.864.962 ανθρώπους που θα χάσουν τις εστίες τους. Στην Αφρική, θα έχουμε 12.007.502 ανθρώπους που θα πληγούν από τις πλημμύρες, στην Ασία η οποία θα πληγεί περισσότερο, 62. 152.497 άτομα θα χάσουν τις εστίες τους, στον Ατλαντικό Ωκεανό 47.877 άνθρωποι , στην Αυστραλία 5.906.607 άτομα θα χάσουν τα σπίτια και τις οικονομικές τους δραστηριότητες, στην Ευρώπη 19. 638.934 άνθρωποι θα έχουν το ίδιο πρόβλημα ενώ στην Ελλάδα αν η στάθμη της Μεσογείου ανέβει κατά 2 μ. θα χάσουν το σπίτι τους ή και την επιχείρησή τους 156.624 άνθρωποι. Ο αριθμός αυτός θα μειωθεί κατά 10.000 περίπου αν η στάθμη της Μεσογείου ανέβει κατά 1μέτρο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ακόμη κι αν τα αέρια θερμοκηπίου πάψουν να εκπέμπονται και επιτευχθεί η σταθεροποίηση της θερμοκρασίας της Γής στους 1,5 βαθμούς κελσίου τα επόμενα χρόνια, δεν θα αποφύγουμε την άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 1-2 μέτρα. Το γεγονός αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν σε νησιωτικές χώρες και παράκτιες περιοχές να χάσουν τα σπίτια τους και να πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς…

Χρησιμοποιώντας τον χάρτη της Google για την Ελλάδα θελήσαμε να δούμε ποιες περιοχές και πόσοι συμπολίτες μας θα πληγούν από τις επικείμενες πλημμύρες. Επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε μόνο τις πόλεις που σκεπαστούν από θάλασσα και θα πλημμυρίσουν κατά 100% με συνέπεια οι πληθυσμοί τους να πρέπει να αναζητήσουν αλλού στέγη και βιοπορισμό …

Σενάριο 1

Στην περίπτωση που η στάθμη της θάλασσας ανέβει κατά 2 μέτρα δηλαδή 78,7 ίντσες, 156.624 συμπολίτες μας θα χάσουν το σπίτι τους γιατί οι πόλεις τους και τα χωριά θα πλημμυρίσουν και θα βρεθούν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Σενάριο 2

Στην περίπτωση που η στάθμη της θάλασσας ανέβει κατά ένα μέτρο δηλαδή 39,4 ίντσες, στα παράλια της χώρας 149.561 άνθρωποι θα χάσουν το σπίτι τους.

Αν η στάθμη της θάλασσας ανέβει κατά δύο μέτρα θα πλημμυρίσουν κατά 100%:

Η Ανάληψη στο Ηράκλειο Κρήτης με πληθυσμό 1259 άτομα θα βρεθεί στο βυθό της θάλασσας και οι κάτοικοί της κατά 100% χάσουν τα σπίτια τους. Η Σταλίς στο Ηράκλειο Κρήτης, επίσης, με πληθυσμό 1182 άτομα θα καλυφθεί από θάλασσα. Το Κολυμπάρι στο Ρέθυμνο με 1032 κατοίκους. Η πανέμορφη Σύμη στα Δωδεκάνησα με 2.508 κατοίκους θα καλυφθεί εντελώς από θάλασσα. Η πόλη της Κω, με 19.244 κατοίκους, η Σάμος με 1885 κατοίκους το Κοκκάρι της Σάμου με 1003, η τουριστική Νάουσα της Πάρου με 2.596 κατοίκους θα βρεθεί στον βυθό της θάλασσας, η πόλη της Χίου με 23. 953 κατοίκους επίσης, η πόλης της Μυτιλήνης με 28. 322 , ο Χανιώτης της Χαλκιδικής με 1176 κατοίκους, η Νέα Πέραμος με 2.642 κατοίκους, τα Ίσθμια ,ε 1043 κατοίκους, ο Γαλατάς με 2.759 κατοίκους, η Ύδρα με 2279 κατοίκους, οι Σπέτσες με 3.972 κατοίκους, τα Καμένα Βούρλα με 2881κατοίκους, η Κυλλήνη με 1183, η Κυπαρισσία με 5033 κατοίκους, ο Πόρος με 1059, η Ιθάκη με 1843, η Βόνιτσα με 3.770 κατοίκους, η Νέα Αγχίαλος με 5.908, η Αμφιλοχία με 4.022, η Κασσιόπη της Κέρκυρας με 1165 κατοίκους θα βρεθούν κάτω από την στάθμη της θάλασσας. Θα πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι κατά 100% θα καλυφθεί από τη θάλασσα και η Λεμεσός της Κύπρου με 154.00 κατοίκους.

Αν η στάθμη της θάλασσας ανέβει ένα μέτρο …

Αν η στάθμη της θάλασσας ανέβει κατά ένα (1) μέτρο, θα έχουμε στον Πόρο 579 άτομα που θα χάσουν τα σπίτια τους ήτοι το 54% του πληθυσμού της πόλης που είναι 1.059 κάτοικοι. Στην πόλη της Κώ, η πλημμύρα θα ξεσπιτώσει 10.444 άτομα από τα 19.244 ήτοι κατά 54% οι κάτοικοι θα αναγκαστούν να φύγουν από τα σπίτια τους. Το ίδιο θα συμβεί και στην Σύμη, την Ύδρα, την Κυπαρισσία, στο Κοκκάρι της Σάμου, στην Χίο, τη Μυτιλήνη, στην Νέα Πέραμο, κλπ.

http://globalfloodmap.org/Greece


Άννα Σαμπατακάκη