Κατόπιν προσκλήσεως του συλλόγου –ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΚΑΤΩ ΑΛΛΙΣΟΥ- και του προέδρου του συλλόγου ξενοδόχων και τουριστικών καταλυμάτων μεταβήκαμε στην περιοχή του Πείρου ποταμού στις 27-11-2009, στις εκβολές του στην παραλία του Κάτω Αλισσού και το θέαμα που αντικρίσαμε ήταν άκρως αποκαρδιωτικό. Μαύρο νερό σε συνδυασμό με απορρίμματα και επιπλέοντα λύματα και απόβλητα ελαιοτριβείων ήταν αυτά που είχαν πνίξει τον υγροβιότοπο του συγκεκριμένου ποταμού.
Στις δε εκβολές του ποσότητες μαύρης λάσπης είχαν κατακλύσει τον αμμότοπο πλησίον του ποταμού. Ζητώντας πληροφορίες από κατοίκους της περιοχής με πληροφόρησαν ότι υπάρχουν πολλά ελαιοτριβεία στην περιοχή εκ των οποίων αρκετά από αυτά δεν διαθέτουν τον απαιτούμενο βιολογικό καθαρισμό αλλά ρίχνουν τα απόβλητά τους σε παρακείμενα ρυάκια που οδηγούν στον ποταμό. Βέβαια παρά τους ελέγχους που γίνονται από τα αρμόδια όργανα η κατάσταση παραμένει η ίδια.
Επίσης αυτό που παρατηρήσαμε ήταν υδρόβια πουλιά να πλέουν στα νερά του ποταμού με απόβλητα κολλημένα στα φτερά τους. Το δύσβατο της περιοχής δεν μας επέτρεψε να ελέγξουμε το χώρο γύρω από το ποτάμι για τον εντοπισμό νεκρών ζώων. Αυτό που μας δήλωσαν ερασιτέχνες ψαράδες της περιοχής οι οποίοι ψαρεύουν στις εκβολές του ποταμού λόγω του αβαθούς της περιοχής είναι ότι πολλές φορές ψαρεύουν λαβράκια τα οποία έχουν στα βράγχιά τους και στο σώμα τους ποσότητες αποβλήτων. Μάλιστα ένας εξ αυτών δέχτηκε να φωτογραφηθεί μόλις βγήκε από τις εκβολές του ποταμού δείχνοντάς μας τα απόβλητα που ήταν κολλημένα πάνω στα ρούχα του.
Σε συνεννόηση με τους δυο προέδρους, ανέλαβαν να ειδοποιήσουν εργαστηριακό κέντρο αναλύσεων για την συλλογή δειγμάτων προς ανάλυση, και την αποστολή των αποτελεσμάτων στο ΕΚΠΑΖ, το οποίο ενδιαφέρεται για την καθαρότητα του συγκεκριμένου υγροβιότοπου.
Σήμερα και τις πρώτες πρωινές ώρες λάβαμε με ηλεκτρονικό μήνυμα τα αποτελέσματα των αναλύσεων από τον κ. ΝΤΕΜΙΡΗ ΚΩΝ/ΝΟ και σε ερώτηση μας προς το ΕΚΕΤ λάβαμε ενημέρωση για την σοβαρότατη μόλυνση που έχει επέλθει στον δεύτερο ποταμό σε μέγεθος της Κάτω Αχαΐας.
Το ΕΚΠΑΖ στις αμέσως επόμενες ημέρες σκοπεύει μέσω της ενημέρωσης να ευαισθητοποιήσει τους παρακείμενους κατοίκους με σκοπό την προστασία του προσκείμενου σε αυτούς υγροβιότοπου, καθώς και της άγριας πανίδας η οποία βρίσκεται σε άμεση σχέση με το περιβάλλον καθώς καταπονείται συνεχώς από την ανθρώπινη δραστηριότητα.
Α. Έκθεση του ΕΚΠΑΖ σχετικά με την μόλυνση και τις επιπτώσεις της στην άγρια πανίδα
Το πρόβλημα με τα απόβλητα των ελαιοτριβείων, συνιστά μια μόνιμη πληγή σε πολλά μέρη της Ελλάδας, η οποία, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 3-4 μεγαλύτερες ελαιοπαραγωγούς χώρες του πλανήτη μας. Έτσι, τόσο στην Πελοπόννησο, όσο και στην Κρήτη, αλλά και λίγο πολύ στα υπόλοιπα διαμερίσματα της χώρας, ο θαυμαστός καρπός της ελιάς δίνει το μοναδικής ποιότητας και διατροφικής αξίας λάδι. Δυστυχώς όμως η αδιαφορία και η αμέλεια για τα λύματα που δημιουργούνται κατά την διαδικασία δημιουργίας του ελαιολάδου δημιουργεί επικίνδυνη ρύπανση στο περιβάλλον και ιδιαίτερα στους εύθραυστους υγροβιότοπους η οποία καταλήγει αφ ενός μεν στον υδροφόρο ορίζοντα(ρυπαίνοντας τα υπόγεια νερά)και αφετέρου στην θάλασσα.
Οι δε επιπτώσεις μιας τέτοιας ρύπανσης στην άγρια ζωή, μερικές φορές αγγίζει τα όρια της οικοκτονίας. Μια πλειάδα ιδιαίτερα ευαίσθητων οργανισμών(βατράχια, υδρόβια και παρυδάτια πουλιά, ακόμη και ερπετά και θηλαστικά)δηλητηριάζονται βαθμιαία σε τέτοιον βαθμό που είτε πεθαίνουν μαζικά επιτόπου, είτε διασπείρονται σε μεγάλη απόσταση και πεθαίνουν αργότερα. Μεταφέρουν δε τις τοξικές ουσίες που κατανάλωσαν σε άλλες περιοχές, όπου με την σειρά τους πλέον δηλητηριάζουν και τα ευαίσθητα αρπακτικά πουλιά, που ως γνωστόν δοκιμάζονται σκληρά και από άλλες αιτίες, όλες άνθρωπογενείς(λαθροκυνηγοί, παρενέργειες της χημικής γεωργίας, ενόχληση κατά την κρίσιμη περίοδο της αναπαραγωγής, αλλαγή χρήσης γης, κτλ)με αποτέλεσμα τα περισσότερά τους να βιώνουν πλέον δραματική μείωση του πληθυσμού τους.
Έτσι ελλείψει ικανού αριθμού αρπακτικών ζώων(εκτός από τα αρπακτικά πουλιά σοβαρή μείωση υφίστανται λ.χ. τα τσακάλια και οι αγριόγατες),το οικοσύστημα πλέον αδυνατεί να ελέγξει τους πληθυσμούς των κοινών αρουραίων και των ποντικιών, με αποτέλεσμα να πλήττεται η γεωργική παραγωγή από την αναμενόμενη πληθυσμιακή έκρηξη των αγροτικών αρουραίων. Αυτό με την σειρά του υποχρεώνει τους γεωργούς να χρησιμοποιήσουν περισσότερα δηλητήρια για να σώσουν την παραγωγή τους(τα οποία και πολύ ακριβά είναι και τοξικά έχουν αποδειχθεί για τους ίδιους τους χρήστες αλλά και επικίνδυνα πρόσθετα για τον καταναλωτή αγροτικών προϊόντων).
Επιπλέον εφόσον τα λύματα των ελαιοτριβείων πέσουν σε παρακείμενο υγροβιότοπο, τα διάφορα ευαίσθητα εντομοφάγα είδη αφανίζονται (βατράχια, νεροχελώνες, κουνουποφάγα ψάρια, προνύμφες, λιβελούλες, και νύμφες υδροβίων σκαθαριών, υδρόβιες αράχνες κ.λ.π.)και έτσι οι υδρόβιες προνύμφες και οι νύμφες των κουνουπιών ευημερούν ακόμα και σε χαμηλή ποσότητα λόγω ρύπανσης κατόπιν υπερπλυθαίνονται, και δημιουργούν αφόρητες συνθήκες για την ζωή και την υγεία των γύρω κατοίκων.
Και τελειώνουμε με ένα ερώτημα: είναι άραγε τόσο πολύτιμη η ανακύκλωση των λυμάτων των ελαιοτριβείων και εντέλει να την εφαρμόσουμε εφόσον αντιμετωπίζουμε όχι μόνο κατάρρευση του οικοσυστήματος και της βιοποικιλότητας, αλλά και την ραγδαία επιδείνωση της ποιότητας ζωής των γύρω κατοίκων, μα ακόμη και με άμεσο κίνδυνο της δημόσιας υγείας και της ζωής μας;
ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΠΑΖ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Ημερομηνία : Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2009
Β. Το έγγραφο με τα αποτελέσματα των αναλύσεων 100 μέτρα από τις εκβολές του ποταμού.Γ. Το έγγραφο με τα αποτελέσματα των αναλύσεων πλησίον της θάλασσας όπου και εκβάλλει ο συγκεκριμένος ποταμός..
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου