8 Δεκεμβρίου 2009

Πυροβολημένος γύπας από την Κρήτη

Πριν από λίγο καιρό παραλάβαμε ένα όρνιο από την Κρήτη. Βρέθηκε στην περιοχή ΒΙΑΝΟ του νομού Ηρακλείου. Το νεαρό πτηνό(γεννήθηκε την περασμένη άνοιξη και είναι μάλλον αρσενικό) ήταν δυστυχώς πυροβολημένο και αφυδατωμένο. Στο μέσο του πήχεως της δεξιάς φτερούγας είχε ανοικτό και συντριπτικό κάταγμα. Η πληγή εκτεινόταν σε περίπου 4 τετραγωνικά εκατοστά, απ’ όπου εξείχαν οι άκρες απ’ τα δυο σπασμένα οστά(κερκίδα και ωλένη)όπως φαίνονται και στην φωτογραφία.
Η ανοικτή πληγή βρίσκεται στην πάνω επιφάνεια της φτερούγας, και η έκτασή της προκλήθηκε προφανώς από τα ίδια τα οστά. Το τραύμα ήταν παλιό, ενώ η πληγή ήταν παλιό ενώ η πληγή ήταν γεμάτη σκουλήκια-προνύμφες μύγας. Το πτηνό αναρρώνει και η όρεξή του για τροφή είναι παραπάνω από ικανοποιητική. Το δυσάρεστο είναι ότι δεν θα μπορέσει να ξαναπετάξει.
Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είναι το μοναδικό τώρα τελευταία. Πληροφορηθήκαμε για άλλον ένα πυροβολημένο του ίδιου είδους, ο οποίος δυστυχώς δεν στάλθηκε ποτέ στο ΕΚΠΑΖ, και του οποίου αγνοούμε την τύχη του.
Είναι λυπηρό να κακοποιούνται σκόπιμα τα όρνια της Κρήτης. Η Μεγαλόνησος διατηρεί σήμερα τον μισό πληθυσμό της χώρας από αυτούς τους άκακους και πολύτιμους για το περιβάλλον ιπτάμενους γίγαντες. Πληθυσμό που συνολικά δεν υπερβαίνει πανελλαδικά τα 800 περίπου άτομα, όταν στην Ισπανία λ.χ. ζουν σήμερα περίπου 14000 ζευγάρια. Και είναι κρίμα, που ενώ κατά το πολύχρονο πρόγραμμα μελέτης των γυπών της Κρήτης από επιστήμονες του πανεπιστημίου της Κρήτης και της ενημέρωσης –ευαισθητοποίησης των Κρητών, δεν έγινε γνωστό κάποιο κρούσμα λαθροθηρίας, λίγο μετά την λήξη του προγράμματος άρχισαν πάλι τα ίδια.
Είναι πέραν κάθε αμφιβολίας ότι ο λαός της Κρήτης καταδικάζει τέτοιες ενέργειες, όμως η ζημιά γίνεται πάντοτε από λίγους απερίσκεπτους που έχουν μάθει να βλέπουν τα άλλα πλάσματα μέσα από τα σκοπευτικά του όπλου τους.
Γνωρίζουν άραγε ότι αν λείψουν και οι τελευταίοι γύπες από το νησί τι κίνδυνο επιδημιών αντιμετωπίζουν απ΄ τα αφάγωτα κουφάρια των νεκρών αιγοπροβάτων που πέφτουν συχνά από τους γκρεμούς και μόνο οι γύπες τρέφονται από αυτά;

Αδίστακτος λαθροκυνηγός πυροβόλησε πουλί που τον κοιτούσε.

Από το Ηράκλειο της Κρήτης στάλθηκε στο ΕΚΠΑΖ ο νανόμπουφος της φωτογραφίας. Το πουλί δέχθηκε σκάγια στο πρόσωπο ενώ όπως φαίνεται καθόταν σε κάποιο κλαδί ίσως και ερευνούσε το έδαφος για τρωκτικά.
Φαίνεται πως άκουσε το λαθροθήρα(μιας και είναι γνωστό ότι η ακοή τους είναι κυρίως το βράδυ, η πιο αξιόπιστη αίσθησή τους για τον εντοπισμό των ποντικιών). Αφού γύρισε να δει περί τίνος πρόκειται, βρέθηκε στο έδαφος με οξύ πόνο στο αριστερό μάτι, σκοτοδίνη και έντονη ζάλη, ενώ τα μέλη του όλα είχαν μουδιάσει.
Κάποιος έφυγε ικανοποιημένος για το σημάδι του, ενώ μετά από κάποιο χρονικό διάστημα(ποιος ξέρει πόσο)ένας συμπονετικός συμπολίτης μας βρήκε και περιμάζεψε το άτυχο(προστατευόμενο βάσει νόμου)πουλί και το έστειλε στο ΕΚΠΑΖ.
Ο ασθενής μας έχει εμφανές το αποτύπωμα από την είσοδο του σκαγιού στο αριστερό μάτι και παρουσίασε και νευρικά προβλήματα. Δεν μπορούσε ούτε να καταπιεί την τροφή ούτε και τα υγρά που του δόθηκαν ενώ την επόμενη μέρα εξέπνευσε. Τα σχόλια δικά σας………

ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΠΑΖ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου