17 Φεβρουαρίου 2010

Η ιστορία ενός φλαμίγκο του Βουρκαρίου

Μια ομάδα ενεργών πολιτών, ο «Φορέας των Συλλόγων για την Προστασία του Βουρκαρίου" Μεγάρων, καταβάλλει αξιοθαύμαστη προσπάθεια τα τελευταία χρόνια για να αναδείξει το πρόβλημα που υπάρχει σε μια τεράστιας οικολογικής αξίας περιοχή, έναν υδροβιότοπο που είναι ο μεγαλύτερος σταθμός μεταναστευτικών πουλιών στη Δυτική Αττική. Ο κεντρικός του πηρύνας ευτυχώς παραμένει υγιής, ωστόσο χρειάζεται η ρητή και οριστική κατάργηση δια νόμου της παραγρ. 6α του άρθρου 41 του Ν.3105/2003, αποσαφηνίζοντας ότι η περιοχή του υγροβιότοπου των Μεγάρων δεν είναι χώρος υποδοχής βιομηχανικών και βιοτεχνικών δραστηριοτήτων, καθώς και η έναρξη των διαδικασιών για τη σύνταξη και ψήφιση Kοινής Υπουργικής Απόφασης για την ανακήρυξη της περιοχής ως προστατευόμενης και η θεσμοθέτηση συγκεκριμένων όρων προστασίας της ανά ζώνη. Το θέμα αυτό όπως και η βιοποικιλότητα γενικότερα δεν πρόκειται ούτε για πολυτέλεια, ούτε για ρομαντισμό, ούτε για αφελή φυσιολατρία και αδιάφορη παρατήρηση της φύσης. Η Ελλάδα διαθέτει αναλογικώς με το μέγεθος της και σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη πολύ υψηλή βιοποικιλότητα. Αυτό οφείλεται στη γειτνίαση με τρεις ηπείρους, Ευρώπη, Ασία και Αφρική, στη γεωλογική και μετεωρολογική πορεία του τόπου στο βάθος του χρόνου και στο εύκρατο μεσογειακό κλίμα, τέλος στην ανθρώπινη παρέμβαση από την αρχαιότητα μέχρι την απουσία αξιόλογης βιομηχανικής υποδομής στα νεότερα χρόνια. Ο ρυθμός όμως με τον οποίο υποβαθμίζεται το φυσικό περιβάλλον στην Ελλάδα τα τελευταία τριάντα χρόνια δεν έχει προηγούμενο και φυσικά συνδέεται τόσο με το πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης που δυστυχώς ακολουθήσαμε, τον ακατάσχετο καταναλωτισμό, τις ανθυγιεινές συνήθειες και την επίπλαστη και μη βιώσιμη ποιότητα ζωής μας, όσο τελικώς και με τη σοβαρότατη συνολική κρίση που βιώνουμε αυτό το διάστημα, ανεξαρτήτως της ευημερίας των αριθμών, εκείνων που αποδέχονται τα σκληρά μέτρα και στηρίζουν την κυβέρνηση. Γιατί όσο οι άνθρωποι στην Ελλάδα αποξενωνόμαστε από την ίδια τη φύση, το μέτρο και τον πλούτο που μόνο εκείνη προσφέρει, τόσο περισσότερο αποπροσανατολιζόμαστε σε σχέση με τους πραγματικούς στόχους και την αξία της ζωής και χάνουμε την ισορροπία μας σε έναν πολύπλοκο και απαιτητικό κόσμο, όπου δυσκολευόμαστε να αξιοποιήσουμε ακόμη και τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα!
Παρακάτω ακολουθεί, αυτούσια όπως την παρέλαβα διαδικτυακά,
Νίκος Γιαννής
http://www.nicosyannis.gr/
Πρόκειται για ένα φλαμίγκο που φωτογραφίσαμε και αναρτήσαμε πρόσφατα στην ιστοσελίδα μας: Το πουλί αυτό, όπως με επιστολή του μας πληροφόρησε ο κ.Στρατής Μπουρδάκης ειδικός συνεργάτης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στην Γαλλία το 2001, καταγράφηκε το 2003 στη Ιταλία και από το 2005 και μετά από ότι φαίνεται κινείται μεταξύ του υγροτόπου Gediz Delta στη Σμύρνη της Τουρκίας και του Βουρκαρίου Μεγάρων!

Οι παραπάνω φωτογραφίες τραβήχτηκαν στο Βουρκάρι προ ημερών! Στην πρώτη φωτογραφία τρέφεται με τον χαρακτηριστικό του τρόπο, ενώ στην άλλη φαίνονται αρκετοί Καστανοκέφαλοι γλάροι, ένας Μελανοκέφαλος γλάρος, δύο Βαρβάρες και ένας Κοκκινοσκέλης. Φαίνονται βέβαια και τα δακτυλίδια με τα οποία είχε 'εφοδιαστεί' απο ειδικούς επιστήμονες στην Γαλλία για να βοηθήσουν στις παρατηρήσεις τους! Το επιστημονικό πρόγραμμα δακτυλίωσης σημαντικών πουλιών είναι ένα Πανευρωπαικό πρόγραμμα συγκεκριμένη δακτυλίωση είχε γίνει από το γαλλικό Κέντρο 'Tour de Valat'. Οι πληροφορίες παρασχέθηκαν απο τον υπεύθυνο του προγράμματος δακτυλιώσεων της Γαλλίας C. Germain - Centre de Recherche του Tour de Valat. Δείτε το σχετικό έγγραφο με τις επιστημονικές πληροφορίες για τις παρατηρήσεις για το συγκεκριμένο αυτό πουλί της φωτογραφίας:








Δείτε την διαδρομή του:

Ο υγρότοπος Gediz Delta στην Τουρκία:
Να σημειώσουμε ότι στον συγκεκριμένο υγρότοπο γίνονται έργα διάσωσης, προστασίας και αποκατάστασης σε αντίθεση με την εικόνα εγκατάλειψης που αντιμετωπίζει ο δικός μας υγροβιότοπος στο Βουρκάρι!
Διαβάστε σχετικά με τα προγράμματα που αφορούν τον GedizDelta: http://www.izmirkuscenneti.gov.tr/default.asp?L=EN&mid=192
Διαβάστε για το πρόγραμμα αποκατάστασης του υγροτόπου στην Τουρκία εδώ και θαυμάστε! Θα αισθανθείτε κάποιες διαφορές με την εδώ κατάσταση που δεν θα μας κάνουν και τόσο υπερήφανους δυστυχώς!
Μήπως αυτό το μήνυμα ξυπνήσει με κάποιο τρόπο τους εδώ υπευθύνους;
μήπως μας κάνει όλους και όλες να εξεγερθούμε και να απαιτήσουμε εδώ και τώρα επιτέλους να προστατεύσουμε τον τόπο μας;
επίσης στο : http://www.birdlife.org/worldwide/national/turkey/index.html
Δείτε τον ιστότοπο της Τουρκικής Ορνιθολογικής Εταιρείας (με την οποία έχουμε ήδη επικοινωνήσει): http://www.dogadernegi.org/

















...και μια λήψη του πουλιού στο Βουρκάρι από μακρύτερα:

vourkari.blogspot.com



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου