9 Φεβρουαρίου 2010

Διάσωση βοειδούς στην Κοίτα

Μετά από καταγγελία στο Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων, ο υπεύθυνος Πελοποννήσου κος Πέτρος Καπερναράκος, βρίσκεται στην περιοχή της Κοίτας, του δήμου Οιτύλου Λακωνίας.
Ενώπιον του παρουσιάσθηκε το θέαμα κτυπημένου ζώου, βοοειδούς πιθανόν από τροχαίο πράγμα που δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί λόγω της νύχτας. Μια μεγάλη ομάδα βοοειδών περιφέρεται στον δημόσιο δρόμο. Να τονισθεί ότι τα βοοειδή φέρουν «ενώτια», που σημαίνει πώς είναι μαρκαρισμένα και παρακολουθούνται, από κρατικό φορέα. Η περισυλλογή του ζώου είναι αδύνατη, λόγω βάρους, χωρίς βοήθεια.
Για τον λόγο αυτό επικοινωνήσαμε με την τοπική αστυνομία, ζητώντας την βοήθειά τους. Η απάντηση ήταν αρνητική, και δεν συνέδραμαν σε βοήθεια στο ΕΚΠΑΖ επειδή δεν προβλέπεται από τον νόμο. Την ίδια απάντηση πήραμε και από την κεντρική διοίκηση της Σπάρτης.
Στην συνέχεια της προσπάθειάς μας, εκλήθη η Πυροσβεστική υπηρεσία, η οποία και ανταποκρίθηκε. Η περισυλλογή του ζώου όμως ορίσθηκε να γίνει το πρωί, επειδή το έργο είναι δύσκολο λόγω της νύχτας.
Ο υπεύθυνος Πελοποννήσου κος Πέτρος Καπερναράκος ανέλαβε την υποχρέωση να παρακολουθεί το ζώο καθ’ όλην την διάρκεια της νύχτας.
Η ουσιαστική ευθύνη του ΕΚΠΑΖ απλώνεται σε όλα τα είδη των ζώων, και όχι μόνο τα άγρια, την οποία και αναλαμβάνουμε πρόθυμα. Πρέπει όμως κατά την ταπεινή μας άποψη να υπάρχει αμέριστη βοήθεια στο έργο μας από όλους τους κρατικούς φορείς, και αυτό θα επιτευχθεί από την κάλυψη τους με κατάλληλους νόμους περί προστασίας και αρωγής σε περιπτώσεις τέτοιου είδους.
Σε συνέχεια της ενημέρωσής σας, σας πληροφορούμετην σειρά με την οποία εξελίχθηκαν τα γεγονότα. Το βοοειδές για το οποίο μας πληροφόρησαν και που βρισκόταν στο δ/δ Κοίτας του δήμου Οιτύλου Λακωνίας παρελήφθη χθές 08/02/2010 από το παράρτημα Πελοποννήσου και οδηγήθηκε σε ασφαλές μέρος προκειμένου να εξετασθεί από τον αρμόδιο κτηνίατρο.
Η επιχείρηση διάσωσης και παραλαβής ξεκίνησε την 07/02/2010 και ώρα 21.00 όταν το εντόπισε κάτοικος της περιοχής και ειδοποίησε το κέντρο στην Αίγινα.
Με κατεπείγον σήμα το κέντρο ειδοποιεί το παράρτημα Πελοποννήσου και αναλαμβάνει την υπόθεση ο υπεύθυνος Πελοποννήσου κ.Πέτρος Καπερναράκος, ο οποίος πήγε επιτόπου και διαπίστωσε ότι υπήρχε ένα τραυματισμένο μοσχάρι νεαρής ηλικίας το οποίο ήταν αδύνατο να σταθεί όρθιο λόγω του τραυματισμού του στα πόδια.
Στην φωτογραφία ο υπεύθυνος του παραρτήματος Πελοποννήσου
κ. Πέτρος Καπερναράκος και ο κτηνίατρος κ. Μενεξές Αθανάσιος.

Κρίνοντας ότι αυτό δεν μπορεί να μετακινηθεί τις νυχτερινές ώρες λόγω του δύσβατου της περιοχής αποφάσισε να περιφρουρήσει αυτό καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας μέχρι τις πρωινές ώρες όπου με την βοήθεια της πυροσβεστικής υπηρεσίας θα μεταφερθεί στον κεντρικό δρόμο όπου και θα είναι εύκολη πλέον η μεταφορά του. Κρίθηκε απαραίτητη η περιφρούρησή του λόγω του μεγάλου αριθμού τσακαλιών που υπάρχει στην περιοχή. Αναγκάσθηκε δε να κάνει χρήση κυνηγετικού όπλου για εκφοβισμό και απομάκρυνση αυτών καθώς είχαν καταλάβει την αδυναμία του ζώου και το έβρισκαν εύκολη λεία. Το παράξενο είναι ότι δεν τα φόβισαν οι πυροβολισμοί και δεν απομακρύνονταν παραπάνω από μερικά μέτρα. Γι αυτό το λόγο έκανε χρήση δυνατού προβολέα που ζήτησε και του παρείχε αμέσως κάτοικος της περιοχής.
Με αυτόν τον τρόπο σώθηκε το αδύναμο ζώο και τελικά μεταφέρθηκε τις πρωινές ώρες.
Να ευχαριστήσουμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αρεόπολης η οποία μετά από το τηλεφώνημα για παροχή βοήθειας προσέτρεξε αμέσως τις νυχτερινές ώρες καθώς και τις πρωινές όπως και για το ενδιαφέρον που έδειξαν οι πυροσβέστες για την προμήθεια καφέ ,νερού και σάντουιτς του εθελοντή του ΕΚΠΑΖ, καθώς και για τα συχνά τηλεφωνήματα αν χρειάζεται κάτι.
Να ευχαριστήσουμε επίσης και τον αντιδήμαρχο κ. Ανδρείκο Δημήτριο για το ενδιαφέρον που έδειξε στο να στείλει μεταφορικό μέσο του δήμου για την μεταφορά του ζώου.
Για τους εθελοντές του ΕΚΠΑΖ είναι σημαντική η ύπαρξη ευαισθητοποιημένων συνανθρώπων καθώς συμβαίνει πολλές φορές να ενεργούν κάτω από αντίξοες συνθήκες σε δύσκολες διασώσεις διαφόρων ζώων.

Η πρόταση του ΕΚΠΑΖ για το πρόβλημα των αδέσποτων βοοειδών.

Σήμερα στις 10/02/2010 κατατέθηκε το παρακάτω έγγραφο του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Αγρίων Ζώων στις αρμόδιες υπηρεσίες με αρ.πρωτ. α)9009/20/202-10/02/2010 αστυν.τμημα Αρεόπολης
β)670/10-02-2010 Δήμος Οιτύλου
γ)359/10-02-2010 Διεύθυνση Κτηνιατρικής Σπάρτης
και ενημερώθηκε προφορικά από τον υπεύθυνο Πελοποννήσου κ. Πέτρο Καπερναράκο η κ.Εισαγγελέας Πρωτοδικών Γυθείου σχετικά με το θέμα "αδέσποτα βοοειδή στα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Οιτύλου".
΄΄ΠΡΟΣ Τον κ. Δήμαρχο και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Οιτύλου.’’
Κοινοπ.
1)κ. Νομάρχη Λακωνίας
2)κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Γυθείου
3)κ. Προιστάμενο Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Σπάρτης
4)κ. Κτηνίατρο του Δήμου Οιτύλου
5)κ. Αγρονόμο Αγρονομείου Σπάρτης
6)κ. Διοικητή Αστυνομικού Τμήματος Αρεόπολης

ΘΕΜΑ. ΄΄Αδέσποτα βοοειδή στα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Οιτύλου.΄΄

Αγαπητοί κύριοι
Μετά από σειρά τηλεφωνημάτων και καταγγελιών στο Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων για την ύπαρξη αδέσποτων βοοειδών σε δημοτικά διαμερίσματα του δήμου σας έχουμε να σας ενημερώσουμε ότι το (σε συντομία ΕΚΠΑΖ) σαν κύρια δραστηριότητά του έχει την προστασία και την φροντίδα της υγείας των αγρίων ζώων αλλά και εκτός αυτών φροντίζει και οποιοδήποτε ζώο χρειάζεται φροντίδα η και ακόμα προστασία από οποιονδήποτε κίνδυνο.
Επίσης ενεργεί σε περιπτώσεις όπου κινδυνεύει η δημόσια υγεία η απειλείται η ακεραιότητα του περιβάλλοντος.
Ανησυχώντας για την υγεία τόσο των κατοίκων της περιοχής α)από νεκρά ζώα που υπάρχουν στην περιοχή β)από τροχαία δυστυχήματα που έχουν κατά καιρούς συμβεί γ)από ασθένειες που κυοφορούνται μεταξύ των ζώων και μπορεί να είναι μεταδιδόμενες αλλά και για τον κίνδυνο που διατρέχουν τα ίδια τα ζώα σας πληροφορούμε ότι το ΕΚΠΑΖ είναι σε θέση να περισυλλέξει αυτά τα ζώα σε συνεργασία με εθελοντές συνεργάτες του κτηνοτρόφους και να τα διαθέσει σε εθελοντές συνεργάτες του κτηνοτρόφους εκτός περιοχής οι οποίοι θα φροντίζουν για την καλή τους υγεία διατροφή και διαμονή καθ’ όσο χρόνο χρειαστεί. Τα ζώα αυτά θα διατεθούν αφού πρώτα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες εξέτασης των ζώων ώστε αυτά να οδηγηθούν απολύτως υγειή στους εθελοντές παραλήπτες.
Αυτά δε όλα μπορούν να πραγματοποιηθούν αν ο δήμος σας έχει την οικονομική δυνατότητα να χρηματοδοτήσει την επισκευή στάβλου του οποίου την χρήση παραχωρεί συνεργάτης του ΕΚΠΑΖ για τον συγκεκριμένο σκοπό. Το ποσό που απαιτείται είναι περίπου στις 7000 ευρώ συν 1400 περίπου ευρώ έξοδα για δέκα ημέρες για κάθε δεκάδα ζώων (περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, εξέταση από ιδιώτη κτηνίατρο, διατροφή) μέχρι την τελική διάθεσή τους στους εθελοντές συνεργάτες του ΕΚΠΑΖ.
Το ΕΚΠΑΖ σαν μη κερδοσκοπικό σωματείο λειτουργεί χάρη στην ευαισθησία και αγάπη των εθελοντών του απέναντι στα ζώα και στο περιβάλλον αλλά και οι πόροι του προέρχονται από δωρεές ιδιωτών και εταιρειών και τους διαθέτει για την φροντίδα των 1.700 περίπου ζώων που είτε αποθεραπεύονται και απελευθερώνονται είτε μένουν ανάπηρα και περνάνε το υπόλοιπο της ζωής τους κάτω από την φροντίδα του κέντρου.
Για όλους τους παραπάνω λόγους και πιστεύοντας στην ευαισθησία σας απέναντι τόσο στους δημότες σας όσο και για την ασφάλεια των ζώων ζητάμε την βοήθεια τόσο του δήμου όσο και της νομαρχίας ώστε αυτή μας η προσπάθεια να καταστεί εφικτή.
Σε πρόσφατο περιστατικό τραυματισμού ζώου –πιθανόν από ατύχημα- είναι γνωστές, στον κτηνίατρο που εδρεύει στο δήμο Οιτύλου κ. Μενεξέ Αθανάσιο και στον αντιδήμαρχο κ. Δημήτρη Ανδρείκο οι ενέργειες του ΕΚΠΑΖ για την άμεση παραλαβή του ζώου.
Κατόπιν όλων αυτών σας καλούμε να συγκαλέσετε δημόσια συνεδρίαση όπου θα παρευρεθούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς (νομαρχία, δήμος, κ. Εισαγγελέας Πρωτοδικών Γυθείου, κ. κ. κτηνίατροι, αγροφυλακή, αστυνομία), αλλά και εμείς ως κέντρο περίθαλψης, όπου θα σας αναλύσουμε την πρότασή μας "περισυλλογή αδέσποτων βοοειδών από τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου Οιτύλου" και να ληφθούν αποφάσεις από κοινού.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για το χρόνο σας
Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες

Μετά Τιμής


Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ...Ο ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ
ΚΑΠΕΡΝΑΡΑΚΟΣ ΠΕΤΡΟΣ...............ΜΠΗΤΡΟΣ ΠΑΥΛΟΣ
ΚΙΝ.6939361655 6988019367
ΤΗΛ/ΦΑΞ 2733059438
Ekpaz.pel@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου