10 Οκτωβρίου 2010

ΚΑΡΧΑΡΙΑΣ! Ανασκευάζοντας τον Μύθο....

Λύκοι, Τίγρεις, Λιοντάρια, Δελφίνια... ζώα άγρια κι αγέρωχα που, κατά γενική ομολογία, αξίζουν το σεβασμό και απολαμβάνουν πλέον την προστασία μας. Κατά γενική ομολογία επίσης, ένα τριγωνικό πτερύγιο που διασχίζει την επιφάνεια της θάλασσας, αποτελεί το πιο αποτρόπαιο, το πιο απευκταίο θέαμα.
Τελικά ποια ζώα δικαιούνται να επιβιώνουν στο φυσικό τους περιβάλλον και ποια όχι;
Πολύτιμοι κρίκοι μιας αλυσίδας στην οποία είμαστε όλοι δεμένοι, οι καρχαρίες εδώ και 400 εκατομμύρια χρόνια αποτελούν κορυφαίο και αναπόσπαστο στοιχείο ζωής στον γαλάζιο πλανήτη μας.
Σήμερα, η βίαιη φύση μας τούς ωθεί σταδιακά προς την απόλυτη εξαφάνιση.
Είναι όμως καιρός να αντιληφθούμε ότι τούς έχουμε εξίσου ανάγκη με κάθε άλλο –χαριτωμένο ή μη- άγριο κι αγέρωχο θηρευτή...
Ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αυτοδυτών «Τηθύς» σας προσκαλεί σε μια εκδήλωση με θέμα «Καρχαρίας! Ανασκευάζοντας τον μύθο» το Σάββατο 16 Οκτώβρη 2010 στο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50). Ώρα Προσέλευσης 18:30.
Μάθε την αλήθεια για τον καρχαρία, πριν είναι πολύ αργά....

Αναλυτικό Πρόγραμμα Εκδήλωσης
18:30-19:00. Προσέλευση – Εγγραφές
19:00-19:20. "Καρχαρίας! Ανασκευάζοντας το Μύθο", εισαγωγική-ενημερωτική ομιλία ΣΕΑ Τηθύς / Shark Alliance
19:20-19:30. "Ο θάνατος μιας θεότητας", ντοκιμαντέρ μικρού μήκους του Joe Romeiro
19:30-20:00. Διάλειμμα καφέ, Συλλογή υπογραφών και μηνυμάτων παρότρυνσης δράσης προς τους ευρωβουλευτές και την Επίτροπο Αλιείας Μαρία Δαμανάκη
20:00-20:30. "Κατάδυση με Καρχαρίες", ομιλία του Γιώργου Δελβερούδη.

Διοργάνωση: Σύλλογος Ερασιτεχνών Αυτοδυτών «Τηθύς» / Shark Alliance. Στα Πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας για τους Καρχαρίες, 9-17 Οκτώβρη 2010.
___________________________________
Μικρές αλήθειες για τους Καρχαρίες:
  1. Οι Καρχαρίες αποτελούν πολύτιμους κρίκους για την εύρυθμη και υγιή ισορροπία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Όπως και οι λύκοι στη στεριά, κυνηγούν και απομακρύνουν τα άρρωστα και εξασθενημένα άτομα, διατηρώντας τους ιχθυοπληθυσμούς σε ακμαία κατάσταση και εμποδίζοντας την εξάπλωση μεταδοτικών ασθενειών.
  2. Οι Καρχαρίες και τα συγγενικά τους Σαλάχια είναι είδη ιδιαίτερα ευπαθή στην υπεραλίευση λόγω των εξαιρετικά αργών ρυθμών ανάπτυξης και αναπαραγωγής τους. Σήμερα, το μεγαλύτερο ποσοστό καρχαριοειδών που απαντούν στις ευρωπαϊκές θάλασσες υπεραλιεύονται, ενώ το 1/3 από αυτά απειλείται με εξαφάνιση.
  3. Παρά τις ανησυχητικές αυτές στατιστικές, η αλιεία του Καρχαρία εξακολουθεί να μην υπόκειται σε ορθολογικούς περιορισμούς. Ένα φιλόδοξο Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για τους Καρχαρίες υιοθετήθηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συνυπογράφηκε από τα κράτη-μέλη. Η θεωρία ωστόσο απέχει πολύ ακόμα από την πράξη.
  4. Στη χώρα μας, οι καρχαρίες όχι μόνο εξακολουθούν να αλιεύονται και, κάποιοι από αυτούς, να εκφορτώνονται παράνομα υπό την πλήρη αδιαφορία των αρχών, αλλά αποτελούν κι ένα από τα πλέον «αγαπημένα» αντικείμενα διασυρμού και φοβικής μεταχείρισης των απληροφόρητων και ανενημέρωτων ΜΜΕ.
  5. Οι επιθέσεις Καρχαριών σε ανθρώπους, παρά την αναντίστοιχα υπερβολική προβολή που εισπράττουν από τα ΜΜΕ, είναι ελάχιστες και συνήθως ανθρωπίνως υποκινημένες. Μαθαίνοντας περισσότερα για αυτά τα υπέροχα και πανάρχαια ωκεάνια όντα, εύκολα ανακαλύπτει κανείς ότι αξίζουν πολύ περισσότερο το σεβασμό παρά το φόβο μας.
  6. Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας για τους Καρχαρίες, ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αυτοδυτών Τηθύς σε συνεργασία με τη Shark Alliance, διεκδικεί ένα καλύτερο αύριο για τα Καρχαριοειδή της Ευρώπης. Στην Εκδήλωση του Σαββάτου, ενημερώσου κι εσύ για τη νομοθεσία και τα κενά της και διεκδίκησε μαζί μας την αυστηρότερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή της.
___________________________________
Περισσότερες Πληροφορίες:
tethys@scubadive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου