7 Απριλίου 2010

Η Μάνη δεν χρειάζεται χωματερή

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Οιτύλου στίς 6 Απριλίου 2010, τό Ελληνικό κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων, δια του εκπροσώπου του κου Πέτρου Καπερναράκου, υπευθύνου περιφέρειας Πελοποννήσου, υπέβαλλε ρεαλιστική πρόταση, ευελπιστώντας ότι θα συνεισφέρει στην λύση του προβλήματος διαχείρισης των απορριμμάτων, με περιβαλλοντική ευαισθησία, δια της ανακύκλωσης.
Η ελπίδα μας είναι αυξημένη όχι μόνο λόγω τής ρεαλιστικής άποψης για τό μεγάλο αυτό θέμα, αλλά κατά κύριο λόγο ότι υπάρχουν ευήκοα ώτα, όπως απεδείχθει από την επικύρωση, προηγουμένης μας πρότασης στόν δήμο σχετικά με τά αδέσποτα βοοειδή με σχετική απόφαση από τό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
Προτείνουμε λοιπόν να γίνει μιά αρχή σε συλλογικό επίπεδο, και πιστεύουμε ακράδαντα πως τό αποτέλεσμα θα δικαιώσει την θέση μας,αλά και την αυτονόητη απαίτηση ολων των Μανιατών, που θα τιμήσουν την πατρίδα τους αποδεικνύοντας για άλλη μιά φορα πώς..........Η Μάνη δεν χρειάζεται χωματερή.

ΠΡΟΣ: κ. Δήμαρχο Δήμου Οιτύλου και κ. Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου
ΘΕΜΑ: Λειτουργία χωματερής (σκουπιδότοπου) στην θέση ΣΠΑΡΤΕΑΣ του δ/δ Αρεόπολης.

Αγαπητοί κύριοι
Όπως είναι γνωστό, το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων, σαν άμεση δραστηριότητα, έχει την προστασία, διάσωση και περίθαλψη της άγριας πανίδας καθώς και προστασία και διάσωση του περιβάλλοντος. Βέβαιο είναι ότι μια ρύπανση του περιβάλλοντος έχει άμεσες επιπτώσεις στην υγεία τόσο του ανθρώπου όσο και των ζώων.
Σαν απλοί ακροατές στις προηγούμενες συσκέψεις σχετικά με το πρόβλημα σκουπίδια, σκουπιδότοπος και δεματοποιητής στο δήμο Οιτύλου, παρακολουθήσαμε διάφορες συζητήσεις και διάφορες γνώμες και προτάσεις εκ μέρους διαφόρων πολιτών και φορέων με αποτέλεσμα ακόμα και τώρα να μην έχει βρεθεί λύση στο πρόβλημα.
Με γνώμονα
1)καταγγελίες πολιτών για επιθέσεις αρπακτικών σε μικρόσωμα ζώα (γάτες, σκυλάκια,)
2)καταγγελίες πολιτών για επιθέσεις σαρκοβόρων θηλαστικών σε οικόσιτα ζώα (αλεπού, τσακάλι,κουνάβι)
3)καταγγελίες πολιτών για αλόγιστη χρήση δηλητηρίων από συμπολίτες μας με σκοπό την καταπολέμηση της αλεπούς και του τσακαλιού λόγω των βλαβών που προξενούν στο ζωικό κεφάλαιο
4)καταγγελίες πολιτών για αλόγιστη χρήση δηλητηρίων για τρωκτικά με αποτέλεσμα να θανατώνονται ζώα με τον πιο φρικτό τρόπο (σκυλιά, γάτες και αρπακτικά της άγριας πανίδας).
Κατόπιν των παραπάνω καταθέτουμε την πρόταση του ΕΚΠΑΖ και σας παρακαλούμε να την μελετήσετε, να σας λύσουμε την οποιαδήποτε απορία σας και να την υιοθετήσετε συμβάλλοντας έτσι τόσο στην προστασία της ανθρώπινης υγείας από διοξίνες που διαφεύγουν στην ατμόσφαιρα με την καύση όσο και στην προστασία του υδροφόρου ορίζοντα, των παραλιών και στην προστασία οτιδήποτε άλλου προσβάλλεται από τα βρόχινα νερά όπου ρυπαίνουν και αυτά στο διάβα τους αφού κουβαλούν τις διοξίνες που έχουν παραχθεί από την καύση των σκουπιδιών. Πιστεύουμε τόσο στην δική σας ευαισθησία όσο και του δημοτικού συμβουλίου, των προέδρων των δ/δ αλλά και στην συνδρομή και ευαισθησία των συμπολιτών μας ούτως ώστε το συντομότερο δυνατό να καταστεί εφαρμόσιμη η λύση που προτείνουμε και στην επόμενη σύσκεψη με το ίδιο θέμα να συζητήσουμε τα αποτελέσματα της όλης προσπάθειας και να βελτιώσουμε αυτό που δεν έγινε σωστά και θέλει κάποιες μεταβολές.

ΠΡΟΤΑΣΗ

ΒΗΜΑ 1ον:Σε συνεργασία ΕΚΠΑΖ και ΔΗΜΟΣ ΟΙΤΥΛΟΥ προσκαλούν όλους τους επαγγελματίες σε ανοικτή ενημέρωση στην πλατεία της Αρεόπολης με ΘΕΜΑ: άμεση κατάργηση της πλαστικής σακούλας ως μέσο μεταφοράς των αγορασμένων προϊόντων από τα καταστήματά τους και χρήση χαρτοσακούλας τριών μεγεθών καθώς επίσης και τσάντας υφασμάτινης μεγάλου μεγέθους με τυπωμένο το σύνθημα "προστατεύω το περιβάλλον, αγοράζω από το τάδε κατάστημα", η δε τσάντα θα αγοράζεται από το κατάστημα σε τιμή τέτοια ώστε να μην μπορεί ο καθένας να αγοράσει δυο η τρεις κάθε μέρα και να τις χρησιμοποιεί για να πετάει τα σύμμεικτα απορρίμματά του. Με αυτό τον τρόπο δεν θα μπορεί ο καταναλωτής να βάζει σε χάρτινη σακούλα μπουκάλια, αποφάγια, χαρτικά και να τα ρίχνει όλα στους κάδους απορριμμάτων και αυτό λόγω ανθεκτικότητας της σακούλας. Αυτό είναι και το πρώτο βήμα μείωσης του όγκου των απορριμμάτων.
ΒΗΜΑ 2ον: Άμεση τύπωση φυλλαδίων και αφισών όπου θα φαίνεται ότι συμφέρον όλων είναι να πετάμε τα αποφάγια στην ύπαιθρο χώρα παρά να τα οδηγούμε στις χωματερές. Με τα αποφάγια θα τραφεί η αλεπού το τσακάλι το αδέσποτο σκυλί το τρωκτικό και κατά συνέπεια θα τραφούν από τα τρωκτικά τα αρπακτικά οι γάτες και τα άγρια σαρκοβόρα θηλαστικά. Κατ’ αυτό τον τρόπο βοηθάμε τόσο στην διατροφή των ζώων όσο και στην λίπανση της γης αφού τα υπολείμματα θα σαπίσουν με τον καιρό και θα ξαναγυρίσουν από εκεί απ’ όπου προήλθαν. Επίσης τρεφόμενα τα σαρκοβόρα θα μειώσουν σε σημαντικό βαθμό τις επιθέσεις τους στα κατοικίδια.
ΒΗΜΑ 3ον: Όσον αφορά τα υλικά συσκευασίας σε περιφραγμένο χώρο μπορούμε να έχουμε ειδικά κοντέινερ όπου θα αποθηκεύονται διαχωρισμένα πλέον τα υλικά αυτά (χαρτί, μέταλλο, γυαλί, κ.α.) έως ότου διατεθούν για ανακύκλωση.
ΒΗΜΑ 4ον: τα μπάζα δε που μερικοί ρίχνουν όπου βρουν γιατί δεν υπάρχει συγκεκριμένος χώρος, μπορούν με ειδικό μηχάνημα να τριφτούν και να γίνουν περίπου όπως το 3α για να στρωθούν δρόμοι πλατείες όπου χρειάζεται ακόμα και χώμα για παρτέρια. Ένα τέτοιο μηχάνημα πλάτους κοπής 1.30 m μπορεί να παράγει περίπου στα 250 κυβικά μέτρα υλικό κατάλληλο για χρήση.
ΒΗΜΑ 5ον: Διάφορα χοντρά ξύλα που προκύπτουν από οικοδομές μπορούν να τεμαχίζονται και να διατίθενται το χειμώνα στους δημότες για προσανάμματα.
Δεδομένου ότι δεν έχουμε νοσοκομειακά απόβλητα στην περιοχή μας ούτε και βιομηχανικές μονάδες το πιθανότερο είναι να μην χρειάζεται να έχουμε χωματερή αλλά χώρο αποθήκευσης ανακυκλώσιμων υλικών, χώρο για να τρίβουμε τα μπάζα και χώρο σε κάθε δ/δ για ρίχνουμε τα αποφάγια μας και να συμβάλλουμε στην διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Πιστεύουμε ότι αν εφαρμοσθούν τα παραπάνω βήματα τα οποία ήδη εφαρμόζονται στις εγκαταστάσεις του κέντρου στην Αίγινα με πολύ θετικά αποτελέσματα τότε οι εθελοντές του κέντρου στην Πελοπόννησο θα σας μετατρέψουν το ΣΠΑΡΤΕΑ σε χώρο πρασίνου και ανάπτυξης.
Και μακάβριες αποδείξεις για την καταστροφή που προκαλεί τό πλαστικό στην άγρια Πανίδα.
Μπορεί να μην γίνεται εύκολα πιστευτό αλλά οπως φαίνεται στην φωτογραφία τό στομάχι τού γλάρου αποδείχτηκε πώς ήταν γεμάτο από πλαστικά που είχε καταναλώσει για να καλύψει την πείνα του.
Μπορείτε να βρείτε πολλές παρόμοιες φωτογραφίες, και λεπτομέρειες για τα μακάβρια ευρήματα ......εδώ.

1 σχόλιο:

 1. Προς το Blog σας
  Ένα νέο blog γεννήθηκε με σκοπό να δώσει βήμα σε όλους τους Έλληνες ..Ένα Blog όπου μπορεί ο καθένας μας να γράφει ότι τον απασχολεί επώνυμα η ανώνυμα…ένα blog που δίνει την ευκαιρία σε όλους τους Έλληνες να πούνε όλα αυτά που μέχρι τώρα διστάζανε να πούνε .. Αν θέλεις και εσύ να κάνεις κάτι για όλη αυτή την απάτη που βλέπεις γύρο σου ..έλα μαζί μας …..Το Blog σου δίνει την δυνατότητα να ακουστή η γνώμη σου σε ένα ευρύ κοινό χωρίς πολιτικούς ,κομματικούς ,εθνικούς, θρησκευτικούς, η άλλους περιορισμούς .
  Κάνε τώρα την αρχή έλα μαζί μας…………
  Οι απόψεις που θα γράφεις εδώ δεν λογοκρίνονται σε καμιά περίπτωση και δημοσιεύονται ακέραιες
  Ζητάμε και την δική σας στήριξη καθώς το Blog προωθεί τις απόψεις των Blogger και των πολιτών, και όχι δικές μας…..
  www.ksipnistere.blogspot.com

  www.ksipnistere.gr
  Βάλτε και εμάς στη λίστα με τα ιστολόγια σας... ότι θέλετε μπορείτε να το στείλετε στο e-mail μας και από κάτω το link σας και δημοσιεύετε ακέραιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή