27 Απριλίου 2010

Συμμετοχή ΕΚΠΑΖ


ΕΠΙΛΕΚΤΗ ΟΜΑΔΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ

ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΠΡΟΣ:
Υπ’ όψη:

Αξιότιμοι κύριοι,

Στις 23- 24-25 Απριλίου θα διεξαχθεί άσκηση Εθελοντικών Ομάδων στην Χαλκιδική στην περιοχή Όρμος Παναγιάς Σιθωνία.
Την άσκηση τη διοργανώνει η εθελοντική ομάδα ΟΠΕΑΝ(Ομάδα Πυροπροστασίας Εθελοντών Αγίου Νικολάου ) σε συνεργασία με την Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Δήμου Πειραιά.

Στην άσκηση θα συμμετέχουν οι ακόλουθες Εθελοντικές Ομάδες :

1. ΟΠΕΑΝ
2. ΕΠΙΛΕΚΤΟΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
3. ΕΠΙΛΕΚΤΟΙ ΕΠΑΝΟΜΗΣ
4. ΕΠΙΛΕΚΤΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
5. R.S.F.(Ραδιοερασιτέχνες)
6. ΕΟΔ ΒΕΡΟΙΑΣ
7. ΕΟΔ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
8. PROTECTA ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
9. Α.Π.Θ. (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης )
10. ΛΕΦΕΔ
11. ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΑΡΤΗΣ
12. ΕΚΠΑΖ (Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων)
Στην περιοχή Όρμος Παναγιάς βρίσκονται οι άνω εθελοντικές για συνεργασία και εκπαίδευση.
Ενημερώνονται από το κέντρο Πολιτικής Προστασίας πως συνέβη μεγάλο ατύχημα με οχήματα στην περιοχή και ζητείτε από τους εθελοντές να συνδράμουν στον απεγκλωβισμό των θυμάτων
Οι εθελοντικές ομάδες φτάνουν στο τόπο του ατυχήματος και γίνετε ο σχεδιασμός της επιχείρησης για να βοηθηθούν τα θύματα των 4 οχημάτων που ενεπλάκησαν στο τροχαίο .Λόγω της σφοδρής σύγκρουσης ένα από τα οχήματα τυλίχτηκε στις φλόγες , ενώ άλλο ένα εκτοξεύτηκε ως τη θάλασσα. Οι εθελοντές με πυροσβεστικά –διασωστικά και θαλάσσια μέσα σπεύδουν να βοηθήσουν. Επιτυγχάνετε ο απεγκλωβισμός και μεταφέρονται τα θύματα στο πλησιέστερο Κέντρο Υγείας και από κει στο νοσοκομείο για όσους απαιτείτε.

Η Πανελλήνια άσκηση πραγματοποιείτε στα πλαίσια συνεργασίας εθελοντικών φορέων .

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜ ΣΧΕΣΕΩΝ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Μαρινάκης Παναγιώτης Ρουμελιώτης Γεώργιος

24 Απριλίου 2010

Κραυγή αγανάκτησης

Δεν πάει άλλο έεελεεεοοοοοος!!!!!!!!!!!!

ΕνωμένοιBloggers

14 Απριλίου 2010

Σήμα κινδύνου για τό περιβάλλον και την άγρια πανίδα στη Λακωνία

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΡΠΑΚΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΔΗΜΩΝ ΜΟΛΑΩΝ, ΖΑΡΑΚΑ, ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ.
Στο όρος Κουρκούλα του Δήμου Μολάων και τις γύρω απ' αυτό περιοχές, παρατηρούμε φέτος μεγάλη συγκέντρωση αρπακτικών, πιθανότατα λόγω της εγκατάστασης αιολικών πάρκων στα απέναντι όρη, επικαλούμενα και όρη ανατολικής λακωνίας (ευρύτερη περιοχή Ζάρακα) σύμφωνα με τον επίσημο κατάλογο περιοχών του δικτύου ΦΥΣΗ 2000, οπου έχουν καταφθάσει πολύ λιγότερα αρπακτικά από τα προηγούμενα χρόνια.Οι φωτογραφίες που έχουμε από τις τελευταίες μέρες παρατηρήσεων, το αποδεικνύουν περίτρανα. Δεκάδες φωτογραφίες από διάφορα σημεία στο όρος Κουρκούλα και με ελάχιστη χρονική διαφορά μεταξύ τους, όσο δηλαδή διαρκεί μια βόλτα με το αυτοκίνητο στους δρόμους περιμετρικά του όρους (χρονική διάρκεια με τις απαραίτητες στάσεις για φωτογράφιση και παρατήρηση 2 ώρες.Οι παρατηρήσεις στην περιοχή θα συνεχιστούν με την ίδια ένταση. Παράλληλα θα προχωρήσουμε τις επόμενες ημέρες στην καταγραφή θέσεων φωλέασης αρπακτικών στην περιοχές ευθύνης μας, με τη συμμετοχή νέων εθελοντών που θα μας ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες στις εξορμήσεις μας.

Τσιμπίδης Γρηγόρης
Υπεύθυνος σταθμών πρώτων βοηθειών του ΕΚΠΑΖ,
στους Δήμους Μολάων, Ζάρακα, Μονεμβασίας.

ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
Για τα βουνά της Λακωνίας η ΡΑΕ γνωμοδοτεί θετικά,με αποτέλεσμα να καταστραφούν ολοσχερώς με το μέγεθος αυτών των επεμβάσεων, και να γεμίσει η περιοχή καλωδιώσεις σε συνδυασμό με τη σύνδεση πολλών φωτοβολταικών.Αιολικά πάρκα στο Σαγγιά, στο Γαιδουροβούνι που είναι ΖΕΠ σε νατούρα και μάλιστα καταφύγιο άγριας ζωής. Επίσης και στο ΙΕΡΟ βουνό των Αρκάδων το Αφροδίσιο όπου γνωρίζουμε από τις εξερευνήσεις μας το Ιερό της Αφροδίτης με τη μαύρη Βρύση, όπου δεν υπάρχει άνεμος. Για το Μπελεχέρι που ο όμιλος μας έχει προσφυγή στο ΣτΕ και επέτυχε αναστολή εργασιών η «πράσινη ανάπτυξη» επιβάλει τη δική της πολιτική βούληση, ενώ η εμπλεκόμενη εταιρεία βρίσκεται στις Εισαγγελίες Ναυπλίου και Σπάρτης για παράνομες διανοίξεις δρόμων. Υπάρχουν και άλλες ενέργειες επεμβάσεων που δρομολογούνται.Ποια είναι η στάση μας, αφού η φύση προίκισε με αυτές τις περιβαλλοντικές αξίες τη Λακωνία μας? Το ΣΚ διασχίζουμε με την αρχηγία μου το Σαγγιά από τη Τριανταφυλλιά μέχρι το Νύφι με τον ΕΟΣ Αθήνας και ΕΟΣ Ηλιούπολης, ενώ τις ερχόμενες μέρες με τους σχεδιασμούς αυτούς θα μας διασύρουν διεθνώς.
Με τη λειτουργία των πρώτων αιολικών σταθμών στο Ζάρακα και Μολάους οι αετοί βρέθηκαν να ψάχνουν για σκουλήκια στους κάμπους….

Γιάννης Κοφινάς
Πρόεδρος Σ.Ο.ΠΟΣΕΙΔΩΝ

ΜΙΑ ΤΡΥΦΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Όλοι θυμόμαστε τον γυπαετό στα Αστερούσια όρη της Κρήτης που χτυπήθηκε από την ανεμογεννήτρια.
Η φωτογραφία που μας έστειλαν φίλοι από τους Μολάους, μας θυμίζει τους κινδύνους.
Η ανεμογεννήτρια γυρίζει και το μεγάλο αρπακτικό πετάει ανυποψίαστο.Και να φανταστεί κανείς πως σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν μόνο 60 ζευγάρια σπιζαετών και αυτοί στην Πελοπόνησσο και τα νησιά του Νότιου Αιγαίου.
Αγώνας επιβίωσης
Χθες δουλεύοντας στο χωράφι είχα μία παράξενη - πρωτόγνωρη επαφή.Οργώνοντας το χωράφι, σε κάποια στιγμή πέταξε κοντά μου ένας σπιζαετός.Παραξενεύτηκα που ένα μεγάλο αρπακτικό άφησε τις βουνοκορφές και βρέθηκε στους κάμπους.Καταλάβαινα όμως πως η αναζήτηση τροφής ειδικά μετά την καταστροφή που έχουν πάθει τα βουνά μας από μεγάλες πυρκαγιές του παρελθόντος, μπορούσε να το οδηγήσει στους κάμπους.Ο αετός κάθισε σε μία κλάδα ελιάς σε απόσταση όχι μεγαλύτερη από 30 μέτρα, και φαινόταν να μην τον ενοχλεί η παρουσία μου, ούτε και ο θόρυβος της μηχανής του τρακτέρ.Όταν πλησίαζα αρκετά κοντά τότε πετούσε και καθόταν σε κάποιο άλλο δέντρο λίγο παραπέρα.Όταν απομακρυνόμουν και έφθανα στην άλλη άκρη του χωραφιού, ο αετός ξαναπετούσε και ερχόταν κοντά μου.Κάθε φορά οι αποστάσεις μίκραιναν, και το πουλί σηκωνόταν μόνο όταν έφθανα πολύ κοντά, ή όταν τα βλέμματα μας συναντιόταν.Με την άκρη του ματιού μπορούσα να βλέπω πλέον τις λεπτομέρειες του αρπαχτικού.Τα κίτρινα πόδια του, ακόμη και τις λεπτομέρειες του ράμφους του.Μέχρι που σταματούσε το κίτρινο χρώμα, και που άρχιζε το μαύρο.Σε λίγο ήλθε και η απάντηση.
Ο αετός πέταξε από την κλάδα στο έδαφος, και άρχισε να τρώεισκουλήκια και ποντικάκια που αποκάλυπτε το τρακτέρ από το όργωμα στο χώμα.Στενοχωρήθηκα που μου έλλειπε η φωτογραφική για να αιχμαλωτίσειτο περιστατικό.Ο αετός σιγά σιγά αποκτούσε συνήθειες οικόσιτου.Δεν καταλάβαινα αν αυτό ήταν καλό ή κακό.Από τη μία πλευρά έβλεπες την προσαρμογή της ζωής στα καινούργιαδεδομένα.Από την άλλη όμως αυτό δεν ήταν εκφυλισμός του είδους;Ένα περήφανο αρπακτικό των βουνοκορφών, κατεξοχήν κυνηγός, να σέρνεται τροφοσυλλέκτης στους κάμπους πίσω από ένα τρακτέρ;
Το μεσημέρι διέκοψα την εργασία και έφυγα από το χωράφι.Όταν το απόγευμα επέστρεψα, όπως ήταν φυσικό ο αετός έλλειπε.Δεν πέρασαν παραπάνω από 15 λεπτά εργασίας και νάτος ο αετός πάλι δίπλα μου.Βέβαια οι αετοί έχουν πολύ καλή όραση και θα μπορούσε να με εντοπίσεικαι από μακρινή βουνοκορφή.
Όμως τα να μετατρέπονται αρπακτικά - κυνηγοί σε οικόσιτα ίσως είναι
μία ανησυχητική μεταλλαγή των ειδών, που δείχνει εκφυλισμό των ειδών.

Κάτι που το έχουμε δει βεβαίως χρόνια τώρα με τους γλάρους.

Γιάννης Ψαρράκης
Αντιπρόεδρος συλλόγου
ΤΟΥΛΙΠΑ ΓΟΥΛΙΜΗ

7 Απριλίου 2010

Η Μάνη δεν χρειάζεται χωματερή

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Οιτύλου στίς 6 Απριλίου 2010, τό Ελληνικό κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων, δια του εκπροσώπου του κου Πέτρου Καπερναράκου, υπευθύνου περιφέρειας Πελοποννήσου, υπέβαλλε ρεαλιστική πρόταση, ευελπιστώντας ότι θα συνεισφέρει στην λύση του προβλήματος διαχείρισης των απορριμμάτων, με περιβαλλοντική ευαισθησία, δια της ανακύκλωσης.
Η ελπίδα μας είναι αυξημένη όχι μόνο λόγω τής ρεαλιστικής άποψης για τό μεγάλο αυτό θέμα, αλλά κατά κύριο λόγο ότι υπάρχουν ευήκοα ώτα, όπως απεδείχθει από την επικύρωση, προηγουμένης μας πρότασης στόν δήμο σχετικά με τά αδέσποτα βοοειδή με σχετική απόφαση από τό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
Προτείνουμε λοιπόν να γίνει μιά αρχή σε συλλογικό επίπεδο, και πιστεύουμε ακράδαντα πως τό αποτέλεσμα θα δικαιώσει την θέση μας,αλά και την αυτονόητη απαίτηση ολων των Μανιατών, που θα τιμήσουν την πατρίδα τους αποδεικνύοντας για άλλη μιά φορα πώς..........Η Μάνη δεν χρειάζεται χωματερή.

ΠΡΟΣ: κ. Δήμαρχο Δήμου Οιτύλου και κ. Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου
ΘΕΜΑ: Λειτουργία χωματερής (σκουπιδότοπου) στην θέση ΣΠΑΡΤΕΑΣ του δ/δ Αρεόπολης.

Αγαπητοί κύριοι
Όπως είναι γνωστό, το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων, σαν άμεση δραστηριότητα, έχει την προστασία, διάσωση και περίθαλψη της άγριας πανίδας καθώς και προστασία και διάσωση του περιβάλλοντος. Βέβαιο είναι ότι μια ρύπανση του περιβάλλοντος έχει άμεσες επιπτώσεις στην υγεία τόσο του ανθρώπου όσο και των ζώων.
Σαν απλοί ακροατές στις προηγούμενες συσκέψεις σχετικά με το πρόβλημα σκουπίδια, σκουπιδότοπος και δεματοποιητής στο δήμο Οιτύλου, παρακολουθήσαμε διάφορες συζητήσεις και διάφορες γνώμες και προτάσεις εκ μέρους διαφόρων πολιτών και φορέων με αποτέλεσμα ακόμα και τώρα να μην έχει βρεθεί λύση στο πρόβλημα.
Με γνώμονα
1)καταγγελίες πολιτών για επιθέσεις αρπακτικών σε μικρόσωμα ζώα (γάτες, σκυλάκια,)
2)καταγγελίες πολιτών για επιθέσεις σαρκοβόρων θηλαστικών σε οικόσιτα ζώα (αλεπού, τσακάλι,κουνάβι)
3)καταγγελίες πολιτών για αλόγιστη χρήση δηλητηρίων από συμπολίτες μας με σκοπό την καταπολέμηση της αλεπούς και του τσακαλιού λόγω των βλαβών που προξενούν στο ζωικό κεφάλαιο
4)καταγγελίες πολιτών για αλόγιστη χρήση δηλητηρίων για τρωκτικά με αποτέλεσμα να θανατώνονται ζώα με τον πιο φρικτό τρόπο (σκυλιά, γάτες και αρπακτικά της άγριας πανίδας).
Κατόπιν των παραπάνω καταθέτουμε την πρόταση του ΕΚΠΑΖ και σας παρακαλούμε να την μελετήσετε, να σας λύσουμε την οποιαδήποτε απορία σας και να την υιοθετήσετε συμβάλλοντας έτσι τόσο στην προστασία της ανθρώπινης υγείας από διοξίνες που διαφεύγουν στην ατμόσφαιρα με την καύση όσο και στην προστασία του υδροφόρου ορίζοντα, των παραλιών και στην προστασία οτιδήποτε άλλου προσβάλλεται από τα βρόχινα νερά όπου ρυπαίνουν και αυτά στο διάβα τους αφού κουβαλούν τις διοξίνες που έχουν παραχθεί από την καύση των σκουπιδιών. Πιστεύουμε τόσο στην δική σας ευαισθησία όσο και του δημοτικού συμβουλίου, των προέδρων των δ/δ αλλά και στην συνδρομή και ευαισθησία των συμπολιτών μας ούτως ώστε το συντομότερο δυνατό να καταστεί εφαρμόσιμη η λύση που προτείνουμε και στην επόμενη σύσκεψη με το ίδιο θέμα να συζητήσουμε τα αποτελέσματα της όλης προσπάθειας και να βελτιώσουμε αυτό που δεν έγινε σωστά και θέλει κάποιες μεταβολές.

ΠΡΟΤΑΣΗ

ΒΗΜΑ 1ον:Σε συνεργασία ΕΚΠΑΖ και ΔΗΜΟΣ ΟΙΤΥΛΟΥ προσκαλούν όλους τους επαγγελματίες σε ανοικτή ενημέρωση στην πλατεία της Αρεόπολης με ΘΕΜΑ: άμεση κατάργηση της πλαστικής σακούλας ως μέσο μεταφοράς των αγορασμένων προϊόντων από τα καταστήματά τους και χρήση χαρτοσακούλας τριών μεγεθών καθώς επίσης και τσάντας υφασμάτινης μεγάλου μεγέθους με τυπωμένο το σύνθημα "προστατεύω το περιβάλλον, αγοράζω από το τάδε κατάστημα", η δε τσάντα θα αγοράζεται από το κατάστημα σε τιμή τέτοια ώστε να μην μπορεί ο καθένας να αγοράσει δυο η τρεις κάθε μέρα και να τις χρησιμοποιεί για να πετάει τα σύμμεικτα απορρίμματά του. Με αυτό τον τρόπο δεν θα μπορεί ο καταναλωτής να βάζει σε χάρτινη σακούλα μπουκάλια, αποφάγια, χαρτικά και να τα ρίχνει όλα στους κάδους απορριμμάτων και αυτό λόγω ανθεκτικότητας της σακούλας. Αυτό είναι και το πρώτο βήμα μείωσης του όγκου των απορριμμάτων.
ΒΗΜΑ 2ον: Άμεση τύπωση φυλλαδίων και αφισών όπου θα φαίνεται ότι συμφέρον όλων είναι να πετάμε τα αποφάγια στην ύπαιθρο χώρα παρά να τα οδηγούμε στις χωματερές. Με τα αποφάγια θα τραφεί η αλεπού το τσακάλι το αδέσποτο σκυλί το τρωκτικό και κατά συνέπεια θα τραφούν από τα τρωκτικά τα αρπακτικά οι γάτες και τα άγρια σαρκοβόρα θηλαστικά. Κατ’ αυτό τον τρόπο βοηθάμε τόσο στην διατροφή των ζώων όσο και στην λίπανση της γης αφού τα υπολείμματα θα σαπίσουν με τον καιρό και θα ξαναγυρίσουν από εκεί απ’ όπου προήλθαν. Επίσης τρεφόμενα τα σαρκοβόρα θα μειώσουν σε σημαντικό βαθμό τις επιθέσεις τους στα κατοικίδια.
ΒΗΜΑ 3ον: Όσον αφορά τα υλικά συσκευασίας σε περιφραγμένο χώρο μπορούμε να έχουμε ειδικά κοντέινερ όπου θα αποθηκεύονται διαχωρισμένα πλέον τα υλικά αυτά (χαρτί, μέταλλο, γυαλί, κ.α.) έως ότου διατεθούν για ανακύκλωση.
ΒΗΜΑ 4ον: τα μπάζα δε που μερικοί ρίχνουν όπου βρουν γιατί δεν υπάρχει συγκεκριμένος χώρος, μπορούν με ειδικό μηχάνημα να τριφτούν και να γίνουν περίπου όπως το 3α για να στρωθούν δρόμοι πλατείες όπου χρειάζεται ακόμα και χώμα για παρτέρια. Ένα τέτοιο μηχάνημα πλάτους κοπής 1.30 m μπορεί να παράγει περίπου στα 250 κυβικά μέτρα υλικό κατάλληλο για χρήση.
ΒΗΜΑ 5ον: Διάφορα χοντρά ξύλα που προκύπτουν από οικοδομές μπορούν να τεμαχίζονται και να διατίθενται το χειμώνα στους δημότες για προσανάμματα.
Δεδομένου ότι δεν έχουμε νοσοκομειακά απόβλητα στην περιοχή μας ούτε και βιομηχανικές μονάδες το πιθανότερο είναι να μην χρειάζεται να έχουμε χωματερή αλλά χώρο αποθήκευσης ανακυκλώσιμων υλικών, χώρο για να τρίβουμε τα μπάζα και χώρο σε κάθε δ/δ για ρίχνουμε τα αποφάγια μας και να συμβάλλουμε στην διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Πιστεύουμε ότι αν εφαρμοσθούν τα παραπάνω βήματα τα οποία ήδη εφαρμόζονται στις εγκαταστάσεις του κέντρου στην Αίγινα με πολύ θετικά αποτελέσματα τότε οι εθελοντές του κέντρου στην Πελοπόννησο θα σας μετατρέψουν το ΣΠΑΡΤΕΑ σε χώρο πρασίνου και ανάπτυξης.
Και μακάβριες αποδείξεις για την καταστροφή που προκαλεί τό πλαστικό στην άγρια Πανίδα.
Μπορεί να μην γίνεται εύκολα πιστευτό αλλά οπως φαίνεται στην φωτογραφία τό στομάχι τού γλάρου αποδείχτηκε πώς ήταν γεμάτο από πλαστικά που είχε καταναλώσει για να καλύψει την πείνα του.
Μπορείτε να βρείτε πολλές παρόμοιες φωτογραφίες, και λεπτομέρειες για τα μακάβρια ευρήματα ......εδώ.