19 Νοεμβρίου 2009

Ο Γύπας και οι ανεμογεννήτριες

Ο Γύπας, οι Ανεμογεννήτριες  και η αντίφαση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας (ΕΟΕ)

Μια μελαγχολική βραδιά,
με των ανθρώπων όλα γύρω υποκριτικά, απατηλά και προδομένα
και μόνη αλήθεια τον γδούπο που συντρίβει την περηφάνια
και την ελευθερία ενός άγριου πτηνού.

Το βίντεο που κατέγραψε τη μοιραία σύγκρουση γύπα με ανεμογεννήτρια, στο Αιολικό Πάρκο του Λέντα Νότιας Κρήτης, έχει θορυβήσει τους υπέρμαχους της Αιολικής Βιομηχανίας, αλλά και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις που στο παρασκήνιο συναλλάσσονται με επενδυτές και συμφέροντα.
Κι αυτό, γιατί είναι η πρώτη φορά έχουμε ρεαλιστική καταγραφή του τρόπου εξόντωσης των πουλιών στα αιολικά πάρκα.
Πικρό ντοκουμέντο που μας πρόσφεραν φυσιολάτρες, αθλητές του αλεξίπτωτου πλαγιάς και όχι οι υποτιθέμενοι εδώ και δεκαετίες ειδήμονες «σωτήρες των πουλιών», παρά τις αθρόες ετήσιες καταγγελίες θανάτων-.
Η ΕΟΕ «έσπευσε» στις 5-11-2009, 10 μέρες μετά το συμβάν, αφού το βίντεο είχε κάνει πια το γύρο του κόσμου απ’ το διαδίκτυο, κι ενώ ήταν γνωστό ότι στις 28-10-09 ο γύπας παραδόθηκε για περίθαλψη στο ΕΚΠΑΖ, να δώσει στη δημοσιότητα Δελτίο Τύπου «συμπαράστασης» στο Όρνιο -όπως το αποκαλεί*-.
Και ανάμεσα στα -πληκτικά πλέον- αναμασήματα περί της κλιματικής αλλαγής και τα οφέλη από την αιολική ενέργεια, η ΕΟΕ, στο εν λόγω ΔΤ, παρεμβάλει υποδείξεις και νουθεσίες προς την κυβέρνηση όπως αυτή που ακολουθεί:

«Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον, όπως:

- την εξαίρεση των ευαίσθητων Ζωνών Ειδικής Προστασίας και των αναγνωρισμένων μεταναστευτικών διαδρόμων και άλλων ευαίσθητων οικοσυστημάτων, όπως βραχονησίδες και υγρότοποι από την εγκατάσταση αιολικών πάρκων»

Μόνο που, αυτή η δήλωση της ΕΟΕ, βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την πρόταση για την βιοποικιλότητα των 10 «μεγάλων» οικολογικών οργανώσεων –μεταξύ των οποίων και η ΕΟΕ- που κατέθεσαν λίγες μέρες νωρίτερα στην νέα Υπουργό Περιβάλλοντος Κα Μπιρμπίλη και έδωσαν στην δημοσιότητα στις 19-10-2009.

Για του λόγου το αληθές, παραθέτω το επίμαχο απόσπασμα της εν λόγω πρότασης από το Κεφάλαιο 4-Ρυθμίσεις για την προστασία και διαχείριση των περιοχών του Δικτύου NATURA:

« α. Επιτρέπεται η εγκατάσταση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η δημιουργία αιολικών πάρκων κατά τη διαδικασία της προη-γούμενης παραγράφου.
β. Ειδικότερα, κατά τη χωροθέτηση αιολικών πάρκων σε Ζώνες Ειδικής Προστα-σίας, η ορνιθολογική μελέτη που προβλέπεται στη παρ. 3 του άρ. 6 της ΚΥΑ 49828/ ΦΕΚ Β’ 2464/3.12.2008 περιλαμβάνει ....»
Ας μας απαντήσει η –μέχρι πρότινος συμπαθής- ΕΟΕ:

Πότε λέει αλήθεια;

Όταν ζητάει την εξαίρεση των ΖΕΠ από την εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων ή όταν επιτρέπει στις περιοχές NATURA και στις ΖΕΠ την εγκατάσταση και τη χωροθέτησή τους;
Μια ακόμα σημείωση: Ο γύπας που χτυπήθηκε από την ανεμογεννήτρια δεν γεννήθηκε φέτος, όπως λανθασμένα αναφέρει στο ΔΤ η ΕΟΕ. Είναι θηλυκό, ηλικίας 2 ετών, όπως με διαβεβαίωσαν οι υπεύθυνοι του ΕΚΠΑΖ.
Λανθασμένη είναι και η αναφορά της ΕΟΕ για 3 θύματα στα αιολικά πάρκα της Κρήτης τα τελευταία δύο χρόνια. Το περιστατικό είναι το πεμπτο γνωστό (τα 4 βρέθηκαν νεκρά), και καλό είναι να μην ξεχνάμε ότι τα περιστατικά που γίνονται γνωστά είναι απειροελάχιστο ποσοστό των συνολικών συμβάντων.
Αν όχι από τον επίσημο φορέα της περίθαλψης, το ΕΚΠΑΖ, τότε από που αντλεί η ΕΟΕ τις πληροφορίες της, που, «περιέργως», ως κατώτερες της πραγματικότητας μειώνουν την σπουδαιότητα του θέματος;
..........................

* Στην κοινή λαϊκή αντίληψη η λέξη όρνιο είναι συνδεδεμένη με ον απεχθές
και αποδίδεται σε κάποιον υποτιμητικά. Περιέργως, οι «δυνατοί γνώστες» και «προστάτες» των πουλιών, δεν θεώρησαν σκόπιμο να χρησιμοποιήσουν την έγκυρη ονομασία γύπας πυρόχρους (gyps fulvus), ούτε και την αγαπημένη των ορνιθολόγων-οικολόγων ονομασία καθαριστής (γιατί καθαρίζει τον τόπο από τα νεκρά ζώα), αλλά ούτε και μία από τις πολλές άλλες ονομασίες του. Όχι ότι δεν είναι έγκυρη η ονομασία όρνιο, αλλά είναι δείκτης βαθμού ευαισθησίας η λέξεις που επιλέγουμε...
Ελένη Α. Παπαδοπούλου
Δημοσιογράφος
Αρχισυντάκτρια περιοδικου Έπαθλο

Εδώ το συγκλονιστικό βίντεο με τον γύπα για όσους δεν το έχουν δει
http://www.youtube.com/watch?v=1RcTjdY1aN4&feature=channel
και εδώ
http://www.epaw.org/multimedia.php?lang=el&article=b2

Ο τραυματισμένος γύπας μετά την μεταφορά και την περίθαλψή του από τό ΕΠΠΑΖ.


Η βελτίωση είναι εμφανής και ή μέρα της επιστροφής του στην φύση δεν είναι μακριά.

Και τό δελτίο τύπου τού :

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΑΓΡΙΩΝ ΖΩΩΝ


Τ.Θ. 57, 18010 Αίγινα
Τηλ.: 22970 28367, 31338, κιν. 6973318845, fax: 22970 28214
Δικτυακός τόπος: http://www.ekpaz.gr/     
e-mail: ekpaz@ekpazp.grΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Στο Κέντρο Περίθαλψης του ΕΚΠΑΖ στην Αίγινα, παραλάβαμε στις 29-10-2009 από την Κρήτη, ένα τραυματισμένο θηλυκό όρνιο (gyps fulvus), ηλικίας 2 ετών. Το πουλί είχε χτυπηθεί στις 27-10-09 από τον έλικα ανεμογεννήτριας στο Αιολικό Πάρκο του Λέντα των Αστερουσίων Ορέων. Αλεξιπτωτιστές πλαγιάς (paragliding) που βιντεοσκοπούσαν το νεαρό γύπα καθώς ανεμοπορούσε, κατέγραψαν την ξαφνική σύγκρουσή του με την ανεμογεννήτρια, την κατακόρυφη πτώση από μερικές δεκάδες μέτρα στο έδαφος, και την περισυλλογή του την επόμενη μέρα.
Το βίντεο αυτό είναι μοναδικό και όπως ήταν αναμενόμενο έκανε το γύρο του κόσμου από το διαδίκτυο. Τραυματισμένα και νεκρά πουλιά στις βάσεις ανεμογεννητριών έχουν βρεθεί πολλά στο παρελθόν, σε ολόκληρο τον κόσμο. Ως τώρα, όμως, δεν είχαμε καταγεγραμμένο ζωντανά το συμβάν.
Όπως διαπίστωσε ο συνεργάτης, κτηνίατρος του ΕΚΠΑΖ, το άτυχο πτηνό υπέστη κάταγμα του κάτω τρίτου ωλένης κι υπεξάρθρωμα αντιβραχιοκαρπικής άρθρωσης στη δεξιά φτερούγα. Κουτσαίνει έντονα από το δεξί του πόδι χωρίς να εμφανίζει κακκώσεις. Πριν από λίγες ημέρες λύθηκε η φτερούγα του και προχωρήσαμε σε φυσικοθεραπεία προκειμένου να αποφευχθεί η αναμενόμενη μερική αγκύλωση της αντιβραχιοκαρπικής άρθρωσης.
Ήδη ο γύπας είναι ζωηρός και η όρεξή του για τροφή παραπάνω από ικανοποιητική, σε αντίθεση με τις πρώτες ημέρες της άφιξής του. Σύντομα θα μεταφερθεί από την μονάδα εντατικής παρακολούθησης στον μεγάλο διπλό κλωβό, όπου φιλοξενούνται άλλοι 23 γύπες του είδους του. Εκεί θα δυναμώσει και θα γυμναστεί υπό στενή παρακολούθηση. Ελπίζουμε ότι μετά από μερικούς μήνες θα μπορέσει πάλι να πετάξει ελεύθερος στα πατρογονικά του Κρητικά βουνά.
Συγχαρητήρια αξίζουν στους αλεξιπτωτιστές πλαγιάς που δεν άφησαν το σπάνιο πουλί αβοήθητο, πράγμα που μοιραία θα οδηγούσε στον θάνατό του.
Το συγκεκριμένο είδος γύπα (όρνιο, gyps fulvus) προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και η Κρήτη αποτελεί τον σημαντικότερο πυρήνα διατήρησης του φθίνοντος πληθυσμού του.


Αίγινα, 19-11-2009
Για το ΕΚΠΑΖ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου